Братислава – да погледнеш от високо

29/07/2020

Братислава понякога е засенчвана от сякаш по-големите си чуждестранни сестри, които са в нейно съседство – Будапеща и Виена. Те като че ли взимат цялата слава от този регион. Разположена на границите на Австрия и Унгария, столицата на Словакия обаче разполага с чара на малката сестра: кокетност и компактност. Но това не е всичко, защото Братислава може да ви даде и невероятни гледки. Тези местa ще поставят богатата история на града, красивата му архитектура и природа в краката ви, така че качете се на някоя кула, замък или… нло и се огледайте.

История на Братислава

 

Въпреки че Братислава е сред най-младите столици в Европа, нейната история е богата и за нейното написване са помогнали много различни народи като австрийци, унгарци, българи, сърби, немци и още, и още.

 

Населена още от неолита, а по-късно станала важно келтско селище и търговски център, столицата на Словакия била част от Римската империя от I в. до IV в. Тогава римляните, жадни за любимата си напитка, въвели отглеждането на лозя по крайбрежието на Дунав и започнали традицията на винопроизводство, която е жива в района и до днес. В околностите на града може да забележите лозята, спускащи се от Малките Карпати към реката.

 

Най-значимият исторически период за Братислава безспорно е от 1536 г. до 1783 г., когато тя е била столицата на Унгария, позната с унгарското си име (а тя има много) Пожон. Почитането на това важно за града време днес може да се види в 150 килограмова позлатена корона, копие на короната на Свети Стефан на върха на катедралата Свети Мартин. Братислава има само копие, защото след края на ерата на коронясване, на общо 19 унгарски крале и кралици, всички бижута са пренесени във Виена.

Градът разцъфтява най-много по време на управлението на Мария Тереза. Тогава Пожон става най-големият и важен град в Унгария. Моцарт и Бетховен са посетители на дворцовите му зали. Но когато през 1783 г. кралските бижута са преместени във Виена, а много важни центрове се местят към вече свободната от турците Будва, градът малко по малко започва да упада. Към средата на XIX век обаче ще поеме бързо към индустриалното развитие.

 

На 27 март 1919 г. името Братислава е прието официално за първи път, а през 1993 г., когато Чехословакия ражда две нови държави, градът става столицата на Словакия.

Да погледнем от високо

 

Представете си, че сте в Братислава и в един момент небето се разтваря, ярка светлина обагря всичко и заслепява всеки. Изведнъж НЛО каца на един мост. Казахме само да си го представите… Това, което всъщност е кацнало на 95 м. височина върху Новият мост само поразително прилича на НЛО. Това всъщност е наблюдателната площадка с интересен дизайн, напомнящ летяща чиния.

Новият мост, или мостът СНП („Словашко народно въстание“, както е бил известен преди) е един от основните мостове, пресичащи река Дунав и свързващ двете части на града. Въпреки безспорната полза от тази инфраструктурна връзка, гражданите на Братислава имат смесени чувства към него, тъй като, когато е построен по времето на комунизма, е разрушена част от историческия град и еврейския квартал.

 

Новият мост е най-дългият висящ мост, който има само една кула, от която е поддържана конструкцията. Именно на тази кула е кацнала така приковаващата вниманието летяща чиния, наречена UFO. Тя е член на Световната федерация на великите кули, където са също и Айфеловата кула и Бурдж Халифа. Бъдете любопитни и влезте в това НЛО, за да се насладите на невероятната гледка над Братислава. Спокойно, няма да ви отвлекат.

Ако сте били на летящата чиния, вече сте видели Замъкът Братислава. Всъщност той се вижда от всяка точка да стърчи над всички останали сгради. 15-минутна разходка ще ви изкачи на малкия хълм, на който гордо, над реката се оглежда замъкът. Гледката, с която ще ви дари това историческо място е специална: поглед над три държави – Унгария и Австрия се включват към панорамата на Братислава. За видимост към Унгария трябва да си носите хубавото време. Най-красивата гледка е от най-високата, 47-метрова кула, в която са се помещавали унгарските кралски бижута.

Тъй като хълмът в подножието на Малките Карпати е стратегическо място в Централна Европа, той е обитаван от хилядолетия. Много важни и основни находки около замъка датират още от преди Халщатската култура, белязала централни европейски градове като Халщат.

 

Каменната конструкция на замъка датира от X век. През всички години крепостта успява да се запази от различните набези на враговете си само, за да избухне в пламъци поради непредпазливост на военния гарнизон през 1811 г., когато вече е била превърната в казарма.

 

Старото кметство на Братислава е един интересен комплекс от съчетани сгради. Издигнато е през XIV век и е най-старото кметство в страната, както и една от най-старите все още запазени каменни сгради в Братислава. Кулата, която първоначално е била готическа, е издигната през XIII век и в последствие е реконструирана в барок. Тази кула, на която преди е имало сфера, показваща настоящата фаза на луната, сега предлага прекрасна гледка над главния площад на стария град, в който и се намира.

На върха е приютен и градският музей на Братислава. Освен по високия часовник, ще познаете кулата и по вграденото от ляво на готическия прозорец гюле, изстреляно от войник на Наполеон през 1809 г.

Портата Михаил е поредната панорамна площадка, от която можете да се насладите на гледка над Братислава и най-вече на пъзела от червени покриви в стария град.

Тя е единствената порта, която е запазена от средновековния град. Готическата кула е построена в началото на XIV век, но е реконструирана в периода 1753 г.- 1758 г. в бароков стил и тогава височината ѝ достига днешните 51 метра. На върха има добавена статуя на архангел Михаил, а в самата кула се намира и Музеят на оръжията и градските укрепления. Вървейки към портата, се огледайте за „нулевия километър“ – плоча, вградена в улицата, която показва разстоянието на 20 световни столици от Братислава.

Да погледнете столицата на Словакия от високо е не просто красиво и различно. Използвайте висотите на всички въздушни места, които градът предлага, за да набележите още интересни кътчета, които да посетите веднага след като стъпите на земята.

 

от

публикувано на: 29/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: