Хорът на софийските момчета с концерт в Япония

07/05/2020

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис ІІІ – 1928“ е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г. Диригент от създаването му до 1989 г. е Лиляна Тодорова. От 1989 г. до днес диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева, завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране. Под нейно ръководство хорът развива активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели редица престижни награди.

 

Традиционни са Коледните и Великденските концерти на състава, както и участията в редица национални музикални форуми. Репертоарът на хора е многообразен. Много български композитори пишат песни специално за него. Освен българска музика, /включително фолклор и ортодокс/, се изпълняват произведения от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни.

 

Съставът е изнасял открити репетиции в Гърция, Германия и Япония и е участвал многократно в постановки на Националната опера и балет, Музикалния театър „Стефан Македонски”, Младежкия театър „Н. Бинев” и др. Хорът работи с оркестрите на Софийската филхармония, Българското национално радио, Класик FM радио, Националната опера и балет, Нов симфоничен оркестър и много други.

 

Носител е на Сребърна, Златна и два пъти Кристална лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България; два пъти печели наградата „Златното перо”, удостоен е със Златен плакет на Българския хоров съюз, Почетен плакет на Министерството на културата, Почетен плакет на СБК и Специални грамоти на Столичната община за принос към българската култура, както и Почетен плакет на Вицепрезидента г-жа Маргарита Попова.

 

На 17 септември 2018 г. Хорът на софийските момчета бе награден с „Почетен знак на Столична община” по повод 50 години от създаването си и същата година Светия Синод на Българската православна църква удостои хора с орден за църковни заслуги „Св. Йоан Кукузел”.

 

Съставът е още носител и на престижната награда на Българското национално радио „Музикант на годината – 2002“ в категорията „Активна творческа дейност“. Диригентът на Хора – Адриана Благоева е носител на Специалната награда за диригент от Международния хоров конкурс в Болцано, Италия. А през 2018 г. е удостоена с наградата „Златен век” – звезда на Министерството на културата на Република България за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Концертът е проведен на 2 юни 2015 г. в гр. Фукушима, като част от второто концертно турне на Хора на софийските момчета в Япония.

Програма на концерта:

 

„Сняг вали“ – м.  Христо  Недялков, т. Кръстьо Станишев

„Лека нощ“ – м. П. Хаджиев, т. Неолина Пелова

„Родината е в моето сърце“- м. М. Коларов, т. Лили Ябанджиева

„Димянинка“ – обр. Ф. Кутев, т. народен

„Лопа троп“ – м. Н. Кауфман, т. народен

„Седнало е гьоре“ – обр. Ст. Мутафчиев, т. народен

„Стара са майка ни ложе“ –  обр. Т. Попов, т. народен

„Кукери“ – хор из оперетата „Бунтовна песен“ – м. Г. Златев-Черкин,

т. П.Спасов

„Gloria“– първа част от месата „Gloria“ – м. А. Vivaldi

„Ave maria“ – м. J. Arсadelt

„Il est bell et bon“ – м. P. Passereau

„Jesu dulcis memoria“ – м. L. w. Beethoven

Сватбен хор из оп. „Русалка“ –  м. A. Dargomizhsky

„Hana no machi“ – японска народна песен

„Furusato“ – м. Teiichi Okano, т. Tatsuyuki Takano

„Oh, Happy Day“ – спиричуъл, ар. Георги Стрезов, солист – Ясен Зердев

 

Диригент – Адриана Благоева

Акомпанимент на пиано – Зорница Гетова

 

 

от

публикувано на: 07/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: