Бизнес имотите – а сега накъде?

05/04/2014

След бума на недвижимите имоти преди 6-7 години и след последвалото отрезвяване на пазара, логичният въпрос е „А сега накъде?“

Изводът от последните 4-5 години на пазарна стагнация е, че инвестициите в недвижими имоти, макар и привлекателни с перспективата за престиж и бъдещи печалби, всъщност изискват доста професионален опит и то в конкретния сегмент (не в някакъв друг, напр. търговия или животновъдство) и винаги носят риск.

Рискът или иначе казано на бизнес жаргон the worst case (лошото развитие) присъства във възможните развръзки на всяка инициатива и ни се усмихва иронично там някъде в близкото бъдеще, което си мислим че можем да прогнозираме, но всъщност твърде малко познаваме.

Разликата между любителското и професионалното инвестиционно поведение обаче, е че едните не реализираха, т.е. не успяха да отдадат и продадат обектите си, а другите, макар и с по-бавен темп се справят.

Какво обаче да очакваме на пазара сега? Както гласи една британска поговорка – банките ти дават чадър, когато не ти трябва и ти го взимат, когато вали. Ясно е, че имотният сектор  е изключително зависим от поведението на банките – от една страна като финансираща институция, а от друга – като собственик на известно количество зациклили проекти.

Разговаряме с Иглика Йорданова, изпълнителен директор за „Колиърс България“ за състоянието на пазара на бизнес имоти, като цяло. А още и с Олга Стоичкова, търговски директор на „София Еърпорт Център“, един от най-добре реализираните проекти, които съчетават офиси и складове и които успяха да намерят впечатляваща реализация, въпреки променящата се конюнктура.

от

публикувано на: 05/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: