Детският хор на БНР: 60 години световни успехи

21/03/2020

Основан на 21-и март, 1960 г., Детският хор на Българското национално радио е един от поводите за истинска национална гордост. Негов основател, художествен ръководител и главен диригент до 2013 г. е известният хоров специалист академик Христо Недялков, а до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков – Венеция Караманова, която успешно продължава да съхранява и развива наследената традиция. Концертната дейност на Детския радиохор обхваща над 2000 концерта и се разпростира на четири континента. Талантливите деца са изпълнявали песните си в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове в над трийсет страни. Само в Япония хорът е изнесъл повече от 500 концерта в над 150 града.

 

Като казваме, че истински се гордеем с успехите на децата и техните ментори, не преувеличаваме, а спираме дъха си при броя награди, които хорът носи на страната ни. Той не само е отличен като лауреат, но е и носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали. През 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата „Посланик на европейската култура“. През 2015 г. хорът става носител на Почетен плакет на Народното събрание, както и на наградата „Златно перо“ на Classic FM за принос в развитието на българската култура. И това са само малка част от наградите, които успяваме да изброим…

 

Срещаме се с една изключителна жена, олицетворение на постоянство, отдаденост и професионализъм – Венеция Караманова. Като хоров диригент с богат опит – основател на първия в България детски хор за църковна музика „Децата на Орфей“; дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на Детския радиохор, Венеция Караманова неслучайно е едно от най-авторитетните имена в тази област. Тя е носител на множество национални и международни отличия, сред които е наградата „Златен век“ на Министерство на културата с грамота и печат на Симеон Велики. Нека разберем повече за това на какво учи работата с деца и какво възпитава музиката в тях.

 

Трудно ли е да сте ръководител на толкова престижен състав? На какво учи работата с млади творци?

 

Професионализъм и умение да планираш с години напред концертната дейност на състава, познание на детската психика, морал, самодисциплина – това са част от качествата, които трябва да притежава диригентът на състав от такъв ранг. Досегът с талантливите деца изисква много обич, артистичност, търпение, последователност, както и уважение към всеки един малък певец. За да има успех съставът, диригентът и певците трябва да са съмишленици и да си вярват. Това се чувства на сцената.

Репертоарът на Детския радиохор е изключително богат. Творби от кои епохи и стилове включва той?

 

Наистина репертоарът на Хора включва произведения от всички стилове и епохи. Най-голямо място заемат пиесите от български композитори. Неслучайно основателят и дългогодишен диригент на хора – Маестро Христо Недялков правеше концертите по следния начин – първа част – световна музикална съкровищница, а втората – само български произведения. “В първата показваме какво можем, а във втората – кои сме“. Запазвам традицията и до днес.

Имате изключително наситена концертна дейност и безкраен списък от турнета по света. Кои ваши участия винаги ще помните?

 

Звездният път на състава включва много запомнящи се концертни изяви – в най-престижните зали – Роял Алберт хол – Лондон, Филхармоник хол – Ню Йорк,Сънтори хол – Токио, Забранения град, зала Чайковски – Москва, зала Тирол – Инсбрук ……. Дряново, Созопол, Ловеч… Навсякъде певците се раздават максимално.

Хорът е лауреат и носител на първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от цял свят. С кои участия и награди се гордеете най-много?

 

Няма да забравя срещата с публиката в Инсбрук, където бяхме по покана на ИСМЕ – Международна организация за музикално възпитание, зала Тирол (2500 места) се изпълни с най-квалифицираната възможна публика. Краят на концерта бе посрещнат с неудържимо „Браво“, аплодисменти, овации.

 

Брюксел – Участие в „Европалия – България 2002“

 

Франкфурт – Дни на българската култура

 

Всяко участие е преживяване за децата. Гордея се с пълните зали, с аплодисментите на развълнуваната публика, с желанието на много деца да кандидатстват в хора.

Какво дава на децата Детският Радиохор?

 

Освен музикално израстване, музикална култура, ценностна система, хорът им дава едно невероятно детство, приятелства за цял живот, а често определя и житейския им път. Неслучайно много млади оперни прими шестват по света – те са срещнали голямото изкуство в хора – Мария Радоева, Светлина Стоянова, Виолета Радомирска, Ина Кънчева, Надя Кръстева и още, и още. Лидия Михова – първото конферансие на хора дълго време е говорител в БНР. Диригенти, инструменталисти, режисьори….

 

Музиката възпитава много качества в децата – не само гласа. Творческа дисциплина, толерантност, естетика и самочувствие.

 

 

По случай 60-ия си рожден ден Детският хор поздравява всички настоящи и бивши участници в него, почитатели и приятели с празничния концерт, отбелязващ 55-ата му годишнина:

 

 

Пожелаваме на Венеция Караманова и нейните златни деца от Детския радиохор да продължават да покоряват върховете на хоровото изкуство със същата отдаденост, любов и творческо вдъхновение!

от

публикувано на: 21/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: