„Млади фолклорни таланти“: 20 години на сцената

06/03/2020

Смисълът на традициите е в предаването и запазването на обичаите, религията, културата и изкуството на един народ. Съхраняването на онези ценности и умения, които са отражение на неговата индивидуалност, изграждана в продължение на векове. Безкрайното богатство на българския фолклор като източник на вдъхновение и тази година ще звучи в конкурса, превърнал се в традиция – „Млади фолклорни таланти“. Вече 20 години на сцената на емблематичното Първо студио на Българското национално радио деца от цялата страна изливат в автентични музика и песни красотата на народното творчество. А то няма граници.

 

„Млади фолклорни таланти“ е единственият конкурс за народна музика в националния радиоефир с участие на млади певци и инструменталисти от цялата страна, които изпълняват музикални произведения от всички фолклорни области. Той е основан от Олга Сагаева и Даниела Якова, а организатори са програма „Хоризонт“ и предаването „Рано в неделя“. От 2011 г. насам Ива и Ева Валентинови са водещи на събитието, а те освен „гласове“ на фолклорните предавания „Музикална шарения“ и „Двуглас“ на програма “Хоризонт“, са лауреати на първото издание на конкурса и носители на много други първи награди, сред които стипендия за изявени млади таланти от Министерство на културата, плакет в категорията “ 100-те най-известни личности на град Перник“ и голямата радио награда „Сирак Скитник“, която печелят заедно с екипа на редакция „Музика“ на БНР.

 

Това със сигурност е само началото за двете талантливи сестри, с които се срещаме, за да ни разкажат повече за концерта, който ни очаква на 8-и март в Първо студио на Българското национално радио:

Тази година „Млади фолклорни таланти“ празнува 20 години на сцената. Как превърнахте конкурса в традиция, която документира автентичния дух и идентичност на българската народна музика?

 

Превърнахме работата в мисия. С постоянство и отношение, с много работа на терен и отделено лично време се опитваме да развием класацията. Продължихме авторската идея на Олга Сагаева, Даниела Якова и творческото семейство на предаването „Рано в неделя“. Ние с Ива сме сред първите лауреати на събитието, което събира деца от цяла България в ефира на програма „Хоризонт“ и на сцената на Първо студио.

 

Продължаваме смело и сърцато да популяризираме детското народно творчество, което е в основата на добрата фолклорна среда у нас.

На 8-и март ще видим и чуем най-добрите изпълнители за 2019-а година в класацията на предаването „Рано в неделя“. Кои ще бъдат специалните гости на това издание и ще има ли изненади?

 

Подготвили сме специални награди от наши приятели – фирми, сдружения, ансамбли, прочути народни изпълнители. Сред гостите тази година ще бъдат Христо Димитров, проф. Елена Огнянова, Димитър Христов, Илия Луков и Мария Лешкова. Ансамблите „Българе“ и „Чинари“ ще изненадат нашите слушатели.

За силно представяне на лауреатите от конкурса ще се погрижат професионалистите от Оркестъра за народна музика на БНР. С кои музиканти ще си партнират младите таланти?

 

На сцената ще засвирят Пейо Пеев – гъдулка, Недялко Недялков – кавал, Иван Цонков – тъпан и Ангел Димитров – тамбура – великолепна камерна група от Оркестъра за народна музика.

Какво за вас е любовта към фолклорната музика и песните като начин за изразяване? Какво прави младите фолклорни таланти истински горди?

 

За нас народната музика е начин на съществуване и себеизразяване. Така спомагаме народната традиция да достигне до повече и все по-млади хора. Сцената и обгрижването на екипите от БНР, самата атмосфера, излъчването на живо от емблематичното Първо студио, националните костюми, в които сме облечени – всичко това създава усещането за един истински български празник, очакван и обичан от публиката и слушателите ни.

 

 

*20 години „Млади фолклорни таланти“ ще се проведе на 8 март от 14 часа в Първо студио на БНР

Концертът ще се излъчва на живо на: http://player.bnr.bg/ и https://www.facebook.com/platformbinar/

от

публикувано на: 06/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: