Най-старата запазена сграда в София – Буюк джамия

10/02/2020

Най-старата запазена сграда в София е Буюк джамия или в превод Голямата джамия. По данни от писмените извори се приема, че се е наричала Коджа Махмуд паша джамиси т.е. Джамията на великия Махмуд паша. Самият Махмуд паша е роден в Крушевац, Сърбия в началото на XV в. Майка му е сръбска благородничка, а баща му – един от потомците на династията на Ангелите, последните християнски владетели на Тесалия. Вероятно още като момче попада в турски плен. Ранните си години прекарва в двора на султан Мурад II в Одрин, където забелязват качествата му и получава солидно за времето си образование. Успешната му кариера започва в София, като става един от великите везири на султан Мехмед II Завоевателя. Именно тук той строи своята Голяма джамия.

 

И както е било обичай за османското строителство, около джамията е имало и други сгради, които са оставили своя отпечатък в годините. Така през XVII в. махалата около джамията продължавала да носи неговото име, а в края на XIX в. дори днешната улица „Леге“ се е наричала Буюк джамиси сокаги.

 

В наши дни сградата на джамията вече е дом на Националния археологически институт с музей при БАН. Музеят разполага с 5 действащи изложбени зали, централната зала, която обхваща главната сграда на джамията, в източната си част са 2 зали посветени на праисторията и тракийските съкровища в зала „Трезор“. На втория етаж са залите свързани с паметниците от средновековната българска държава и временни експозиции.

 

Повече за историята на сградата и какво може да видим в музея в наши дни ни разказва Камен Бояджиев, гл. ас. в отдел „Експозиции“.

 

 

Автор: Божидар Янев /Радио София/

 

от

публикувано на: 10/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: