Градината в бутилка – история и практика

12/02/2020

Няма да си говорим за писмо в бутилка, но историята ни всъщност ще е любовна. Тя започва още по времето, когато европейците стъпват в девствените джунгли на новооткритите светове и се срещат с изумителни растения, голяма част от които днес отглеждаме в жилищата си или на работните си места. Понякога е трудно да получим повече информация за тях и се учим от опит, затова и преди няколко месеца посетихме Ботаническата градина, която ни омагьоса с изобилието си. Всички знаем как да пъхнем писмо в бутилка, но ето че е време да научим как да разположим цяла градина вътре. Водач в това начинание сме ние, тъй като имаме известен опит с подобно дело (сиреч проваляли сме се), а по пътя ще научим за някои тропически растения, за това как функционира подобна мини-джунгла, а защо не и как да започнем да произвеждаме градини в бутилка, както в долното vintage видео:

 

 

Първата градина в бутилка се ражда, когато през ХIX век се налага да бъдат опазени ценни растения при дългото превозване с кораб от тропиците в Европа, а и впоследствие – когато растенията вече са далеч от естествената им среда, влажност на въздуха и симбиоза с други растения. Наречена paludarium и обикновено е контейнер със стъклени стени, замислен и направен да приюти чужденец или пришълец от въздействията на враждебен за него свят. След култивирането една немалка част от крехките и деликатни тропически растения са се приспособили към новите условия. Така се е случило с гардениите, чийто аромат се носи в домовете ни днес.

 

Палудариумите обаче не са предназначени само за растения – понякога в тях могат да живеят земноводни, риби или дори птици, а в развитието на тези своеобразни екосистеми предназначението им се е изменяло, неусетно, но сигурно, заедно с възможността и уменията на хората да култивират, кръстосват и променят най-вече растенията. Днес наричаме тези палудариуми аквариуми, терариуми и ги ползваме активно у дома, в музеи, а понякога и в обществени сгради. Истинското им предназначение до известна степен се е изменило в съзвучие с промените във възгледите по отношение на природата, както и в стила на живот на хората.

 

Днес, както показва и горното видео от средата на 60-те години, за тези градини в бутилки не се мисли така практически както се е мислело две столетия назад във времето. Функцията им е все по-естетически ориентирана, нещо на което донякъде залагат арт-инсталациите на художника Макото Азума, работещ основно с растения. Това е същият артист, който преди няколко години прати бонзай в стратосферата на Земята, а е правил подобна инсталация и в океанските дълбини. Един от проектите му се нарича Paludarium TACHIKO – в него Азума изгражда сложно защитена екосистема, чиято идея е взаимствана именно от онзи стъклен съд, в който пътешествениците са пренасяли растения през ХIX век. Проектите на Азума се разполагат именно на ръба между естетическото и практическото приложение на растенията, а Paludarium TACHIKO по странен начин кореспондира с покълналото и впоследствие умряло на Луната семенце от памук, за което писахме и ние.

 

Феноменът градина в бутилка, както през 60-те, така и сега (а може би много повече сега), набляга основно на естетическия аспект на палудариумите (веднъж след като сме култивирали екзотичните тропически видове), а когато мисли за практическия, това е свързано най-вече със силно влаголюбиви растения, които, подбрани правилно, изграждат симбиоза и екосистема. Именно от такива растения се нуждаете и вие, за да направите своя градина в бутилка (или голям буркан). Такова е Selaginella, два вида от която се срещат и в България, но повечето са тропически. Папратите (роднини на селагинелата от сем. Плауновидни) като цяло са добър избор за градина в бутилка, а от тях можем да препоръчаме Волския език, който също е срещан в България, както и Венериния косъм, който можете да намерите и в природата, и в разсадници.

 

Разбира се, градина в бутилка без бегонии и криптантус няма да е истинска градина в бутилка. Ако държите на естестическия ефект, цветовете на криптантуса ще подхождат на цветовете на някои видове бегонии – пурпурно, сребристо и различни тонове на зеленото. Ако градината ви ще е по-голяма, можете да изберете едрата Begonia Fireworks или пък Cordyline minalis, а ако е по-малка – потърсете по-дребен вид бегония. Hypoestes или Maranta също са подходящи за отглеждане в бутилка. На дъното ѝ задължително трябва да има дренаж от камъчета, дървесна кора, малко пръст. Ако гърлото ѝ е тясно, използвайте лъжица, снадена с дълга пръчка, с която също можете да утъпчете почвата или да направите място за растенията, които ще садите. С щипка можете да подредите самите растения. Ако внимавате с поливането и сте избрали подходящи видове, има всички шансове да се радвате на градината си много дълго време.

 

от

публикувано на: 12/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: