Къщата на Сирак Скитник – архитектурна ценност с национално значение

23/01/2020

В навечерието на 85-ата годишнина на Българското национално радио ще ви разходим по улиците на кв. Лозенец, за да разберем къде Дора Габе е вдъхновила Яворов за стихотворението „Две хубави очи“. Естествено посещаваме и дома на Сирак Скитник.

 

Завършил Семинарията, а после учил живопис в Санкт Петербург редом до Кандински и Шагал, завърнал се с ордени от няколко бойни полета – малко области в българската култура има, в които Сирак Скитник не е оставил своя отпечатък.

 

Той е съосновател на дружеството „Родно изкуство“ и първи председател на Съюза на дружествата на художниците, драматург, артистичен секретар и режисьор в Народния театър, редактор в сп.“Златорог“, критик, поет, първият директор на Българското национално радио.

 

Къщата на Сирак Скитник, с червени тухли и малки неоготически прозорчета, се намира на ул.“Борова гора“, в близост до пл.“Журналист“ – точно срещу парка. Построена е през 1926 г. от арх. Георги Овчаров (проектирал Биологическия факултет, Министерство на вътрешните работи, бившия мавзолей), като се твърди, че е по съновиденията на Сирак Скитник върху терен, който той получава за храброст след войните, когато е познат като подпоручик Панайот Тодоров. Къщата е архитектурна ценност с национално значение и доскоро бе дом на неговите далечни родственици, сестри Левенсон. От оригиналния интериор – по спомени на Нина Левенсон – са запазени стълбището, кахлената печка, изящен вграден гардероб и метален полилей.

 

Из тайните кътчета на кв. „Лозенец“ пък наш гид е Магдалена Гигова, с която се потапяме в магичен разговор, който ни връща във времето, когато българската интелигенция е вряла и кипяла не къде да е, а точно в този район. Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл.

 

 

Автор: Божидар Янев /Радио София/

 

 

от

публикувано на: 23/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: