Gingerbread house – инструкции за употреба

23/12/2019

Ако напишете gingerbread house в търсачката Google, в раздела „Хората питат също“ ще срещнете следния въпрос: Are you supposed to eat gingerbread houses? Автоматичният отговор на този въпрос казва следното: „Къщичките от медено тесто се правят изцяло от ядливи съставки, но това не значи непременно, че биха били вкусни за вас. Ако сте на пет и сте помагали при сглобяването и украсяването на къщичката, със сигурност няма да имате търпение да я изядете с удоволствие.“

 

Повечето хора си мислят, че направата на къщичка от тесто, подобна на тази от „Хензел и Гретел“, е непосилна задача. Ние смятаме да ви убедим в обратното, категорични на свой ред, че направата на къщичка от тесто е един от най-занимателните и смислени начини да ангажирате себе си и детето си по Коледа. И вкусен, нещо, в което ще се убедите едва накрая. Не е достатъчно обаче да сте добри в печенето или готвенето изобщо. Трябва да сте и добри, умели строители, както и декоратори с въображение. Разбира се, коледните къщички са вече модерни и можете да си закупите изпечени части, които сами да сглобите и украсите. Ние смятаме, че е много по-забавно и вдъхновяващо да смесите продуктите, да ги направите на тесто, да го разточите, изрежете и опечете. Не само заради миризмата на подправки, а и заради уюта на домашно приготвената храна, от който все по-често се лишаваме в забързаното си ежедневие. В мрежата можете да намерите множество рецепти и съвети как да направите gingerbread house, ние обаче имаме изпитана и доказала се през годините рецепта, която с леки адаптации преди няколко години заехме от готварско списание.

 

Ето какво ви е нужно за тестото на къщичката (или къщичките):

 

1 кг брашно и още малко за поръсване

300 г студено краве масло, нарязано на кубчета

2 с.л. смесена подправка (която за нас съдържа счукан кардамон, канела, счукан карамфил, индийско орехче и две подправки за печива, които не са много популярни в България и са си наша иновативна добавка – махлеб и тонка-боб (с последната трябва да сте внимателни и пестеливи, тъй като в по-големи количества е токсична, но ароматът ѝ е неземен).

2 с.л. смлян джинджифил

1 с.л. сода бикарбонат

450 г светла кафява захар

3 големи яйца

225 г мед

 

Бихме посъветвали да пресеете брашното преди употреба, а след това да го разделите на две приблизително равни части. Към първата добавете маслото на кубчета и го втрийте в брашното с пръсти, докато сместа стане на трохи. В по-голям съд смесете трохите с останалото брашно, подправките, содата за хляб и щипка сол. Добавете захарта и разбъркайте сместа отново. В отделен по-малък съд разбийте яйцата и ги смесете с меда, а сетне ги добавете към сухата смес и разбъркайте с дървена лъжица до хомогенност или поне докато можете да ползвате лъжицата. Омесете с ръце мекото тесто.

 

Разделете готовото тесто на няколко (4-5) части, увийте във фолио за съхранение и го охладете, ако все още не сте разчертали шаблони за къщичката или къщичките, които искате да построите. В интернет има изобилие от такива шаблони, някои от тях са и с екстравагантна архитектура. Ако искате да се позабавлявате и да проверите пространственото си мислене, опитайте сами да направите шаблони, които при градежа да ви дадат здрава конструкция и добре изглеждаща къща. Ние ви предлагаме един възможен шаблон, който да разпечатате, изрежете и използвате при изрязването на тестото.

 

 

Нашият опит сочи, че е добре да разточите тестото директно върху хартия за печене, за да не пренасяте изрязаните форми в тавата. Тестото се разточва на лист с дебелина около 6 мм. С остър нож изрежете елементите за строителството по шаблоните, които сте избрали и изрязали. За всяка къщичка са ви нужни по два елемента за покрив, стени и фасади. Изрезките от всеки лист тесто можете да разточите отново и да използвате за друга къщичка, за декорация или за да направите меденки с формички за сладки.

 

 

Елементите се пекат в предварително загрята фурна на 200C или 180C с обдухване на високо ниво на фурната. Времето за печене е около 8-12 минути или до добиване на наситено златист цвят и твърдина. Оставете да се охладят за няколко минути, наложете отново шаблона и подравнете меденките, където това е нужно, за да сте сигурни, че ще имате здрава конструкция. Докато меденките са още топли, можете с малка формичка за сладки да изрежете прозорци в предната и задната фасада, както и отвор, през който да вкарате светлина, ако къщичката ви е по-голяма. От изрезките при разточването можете да изпечете елементи, с които да украсите покрива и фасадите, а дебелината за разточването на тестото за тях е наполовина – около 3-4 мм, което означава, че времето за изпичане е по-малко – 6-9 минути или отново до добиване на цвят и твърдина на меденките.

 

Когато всички части са напълно изстинали и втвърдени, можете да пристъпите към сглобяване. Вашият хоросан се нарича royal icing. За приготвянето му са ви нужни два белтъка на стайна температура и 500 г пресята пудра захар. Разбъркайте заедно до получаването на гъста глазура. Сложете от сместа в плик, чието ъгълче да изрежете, или в сладкарски пош. Започнете с украсяването на предната фасада, а след това подредете частите за къщичката и започнете да слепвате стените като прокарате тънка ивица от роял айсинг по ръбовете. Преди слагането на покрива можете да добавите още малко глазура по вътрешните ръбове на къщичката. След като хоросанът на долната част се стегне, добавете покрива.

 

 

Важно е да отбележим, че от цялото тесто можете да направите една доста голяма къщичка с украса от керемиди за покрива, а ще ви остане и малко допълнително тесто, с което да направите още декорации или допълнителни меденки. Ако преоразмерите пропорциите на къщичката, могат да се получат две малко по-малки къщички с по-тънки керемиди. Можете обаче да намерите или изработите шаблони и за множество мини-къщички, построени в различен стил и с различна украса, като не забравяте, че колкото по-малки са елементите, толкова по-тънко трябва да разточите тестото, и съответно ще ги печете за по-малко време. Малките къщички ще са и много по-лесни за украсяване от децата ви.

 

За украсата – развихрете въображението си. На пазара има множество продукти, с които можете да декорирате покривите и фасадите на вашата къщичка или цял квартал. Розовите и лилави захарни сърца на Dr. Oetker (които ние ползвахме), бонбони M&M, шоколадови пръчици, декоративна кристална захар, сладкарски перли, пудра захар, ядки, какао, шоколадов чипс, или просто ледени висулки по краищата на покрива от остатъка от royal icing.

 

Къщичките можете да направите няколко дни преди Коледа. Така те ще имат достатъчно време да омекнат и да могат да се ядат по празниците. Ако предпочитате да ги ядете – имате около седмица, в която можете да направите това. Само за украса ще бъдат годни доста по-дълго време, а ароматът от подправките, отделил се при печенето, ще се носи из дома ви няколко дни. Нашият съвет е да заделите поне два дни, в които да ги направите – един за печенето и един за сглобяване и украса. Успех!

 

 

 

 

от

публикувано на: 23/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: