Бомбардировките над София

10/12/2019

Какво е общото между сградите на Българската академия на науките, Народния археологически музей, Народното събрание, Градската художествена галерия, Александровска болница, Държавната печатница и още десетки други? Отговорът – на 14 ноември денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей бе открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

 

Проектът е реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, финансиран по програма „Култура“ на Столична община и има за цел да пресъздаде емоцията от това тежко време в историята на нашия град. Повече за изложбата разказва доц. д-р Соня Пенкова, дир. на НВИМ.

 

 

Картината на бомбардировките над София се допълва, освен с автентичните кадри и спомени за онова време, с присъствието на едни от най-известните български актьори като Руси Чанев, Асен Блатечки Меглена Караламбова, Стефан Мавродиев и Валентин Ганев. Те пресъздават спомени на прочутите лица от времето на щастлива, а в последствие и разрушена София, хора, които са от различен професионален и социален статус като творци от калибъра на Никола Танев, Вера Мутафчиева, Боян Болгар и много други част от тях офицери, а също и най-обикновени граждани. Така акцентът на пространството е свързан с преживяването, а не с търсенето на историческия прочит на събитията от това време.

 

Какво още можете да видите в това съвременно пространство за изживяване? Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София. Това разказва доц. д-р Соня Пенкова и допълва:

 

„Сред нещата, които трябва да се помнят, са историите за българските пилоти, които със своята жертвоготовност са направили невъзможното, за да спасят столицата. Националният военноисторически музей показва за първи път двигателя от самолет „Месершмит“ 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 година.“

 

А ето и спомени за бомбардировките от Божидар Гущеров и неговата съпруга Цветанка, също и разказ от 1982 г. на полковник Стоян Стоянов, летец-изтребител, участник в противовъздушната отбрана на София през Втората световна война.

 

 

 

Автор: Божидар Янев /Радио София/

от

публикувано на: 10/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: