Военна академия „Г. С. Раковски” – паметник на културата

21/11/2019

През целия период на своето съществуване академията заема достойно и важно място в армейския и обществения живот на страната. Висше училище с огромен научен престиж и потенциал, огнище на военни знания, символ на националната военна наука, академия „Г. С. Раковски“ безспорно е най-важната военнообразователна институция у нас, където през годините се подготвят хиляди висококвалифицирани офицерски кадри. Може би малцина са запознати с факта, че от 2001 г. с акт на Народното събрание академията започва прием и на цивилни студенти. Но през 1912 г. осъществяването на всичко това е било просто мечта. Каква ни разкрива историята? Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия от ноември 2016 г., разказва кога е построена тя.

 

„В условията на извършващите се в началото на миналия век реформи и модернизация на българската армия необходимостта от офицерски кадри с висше образование става все по-силна. На 12 декември 1911 г. докладът за създаването на Академията е одобрен от цар Фердинанд І и след гласуване, на 20 април с указ №26 царят утвърждава Закон за Военната академия…. Двете балкански войни от 1912-1913 г. отлагат откриването на академията до 4 януари 1915 г., когато учебната година започва при голяма тържественост. Но и тогава служещите не успяват да завършат своето следване. Причината е започналата Първа световна война… На 5 март 1946 г., с регентски Указ № 6, на Военната академия се дава името на патриарха на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски“.

 

 

Дълга и изпълнена с премеждия е историята на Военна академия „Г. С. Раковски“. Комплексът разполага с доста исторически сгради, а също така и с разпознаваемата за всички българи ограда изградена от цеви на пушки. Тя е паметник на културата. В този си вид е изградена през 1934г., като са използвани 1895 цеви на пушки „Крънка“ и „Бердана“, с които българската войска е воювала по бойните полета във войните за национално обединение.

 

От няколко години достъпа за гражданите до Военна академия „Г. С. Раковски“ е свободен. Генерал Груди Ангелов разкрива какво можем да видим, ако посетим този храм на българското военно дело, и ни обяснява паметник на културата ли е самата академия или не.

Автор: Божидар Янев /Радио София/

 

от

публикувано на: 21/11/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: