По стъпките… на устремена София

25/10/2019

Все по-често се случва да видиш по столичните улици групи от любопитни и запалени по историята хора. При това българи! Всеки от тях по свой начин се мотивира да получи повече знания за миналото и настоящето на града. Къде са живели популярните личности на следосвобожденска България, с какво те са се отличавали в обществото, къде и защо са се срещали на определени места, какво четиво са подбирали след обилния си обяд?

 

Научавайки тази нестандартна част от по-новата история на София, гостите на тези обиколки се стремят да запомнят и споделят с приятели забравени случки и събития. Примерите изобилстват, а един от тях разкрива предпочитаното място за неделни срещи на софиянци в началото на XX век: бирарията “Дълбок зимник” на Братя Прошек. Предприемчивите чехи, възприели България за втора родина, спуснали пивопровод от своята фабрика до въпросното заведение. Целта е да се сервира “живо” пиво за приятно уморените клиенти. Да, такава е била София. Устремени и възвисени интелектуалци, предприемачи и общественици са кръстосвали софийските улици. 

 

С разкриването на пикантни детайли за тяхното ежедневие се заема проекта “По стъпките…”. Идеята за инициативата принадлежи на двама млади и енергични господа: Виктор Топалов и Петър Будинов. Концепцията включва запознаване на група от максимум 30 любители на историята с кипящия живот в града ни в периода от провъзгласяването му за столица до тези така бурни наши времена. 

 

 

Виктор е професионален екскурзовод вече повече от 3 години, ангажиран предимно с чуждестранни туристи. Петър завършва Факултета по журналистика и масова комуникация и като запален почитател на спорта в момента е част от екипа на спортна компания. Двамата са обединени от страстта към историята на София. 

 

Когато се запознават, Виктор разбира, че Петър е автор на студентски документален филм за Иван Вазов, и като цяло разполага със задълбочени знания за столицата ни. “Естествено, първата ми идея беше: Хайде, да направим обиколка!” – разказва екскурзоводът. “За мен организацията на подобен тип събития е нещо лесно. Наясно съм как се съставят, как се популяризират.” Петър се съгласява с предложението и така, в началото на юли те провеждат първата обиколка по стъпките на патриарха на българската литература. 

 

Гостите изразяват задоволство от наученото и с нетърпение питат кога ще се случи следващата разходка из софийските улици. Правят им отлично впечатление професионалното ниво на организация и начинът, по който се представя турът. Проектът дори разполага с google форма за предварително записване, а входът е свободен за всеки любител. В края на разходката, посетителят решава дали и с колко да подкрепи инициативата.

 

След първоначалния си успех Виктор и Петър осъзнават яркия потенциал на начинанието и в кратко време регистрират официална страница в социалните мрежи. Следват обиколки по стъпките на изгубените софийски символи, княз Александър I Батенберг, цар Фердинанд, синът му Борис III, споменатите братя Прошек и противоречивата фигура на Стефан Стамболов. Туровете се провеждат периодично, без конкретна регулярност. Често са свързани с годишнина от събитие, обвързано с разглежданата историческа личност.

 

Този октомври Виктор и Петър решават да опитат различен подход – обиколки всеки уикенд. Замисълът е в отговор на създалия се интерес към тяхната дейност. Резултатът от усилията е мигновен. На темата за литературния кръг „Мисъл“ откликват повече от 100 гости. Местата са запълнени за по-малко от ден.

 

Виктор с удовлетворение споделя: “Успехът ни вдъхнови да направим втора, а по-късно и трета обиколка на същата тема. Двете събития за Кръга “Мисъл” достигнаха до близо 10 000 души в интернет. Без платена реклама, разчитайки изцяло на ефективното споделяне от уста на уста.”

 

 

Туровете продължават в рамките на около 90 минути и преминават покрай важни сгради, улички и тротоари, носещи духа на епохата. Задълбочените и в същото време развлекателни разкази на Виктор и Петър вървят леко. Водачите са оборудвани с микрофон и елегантна колонка. Всичко се чува ясно, групата върви стегнато по внимателно подбрания маршрут. Човек научава безкрайно много, а и се запознава с устремени съмишленици, отворили широко възприятия за нови знания. 

 

Проектът “По стъпките” е за всички живеещи в София, готови да проучват любопитните истории на именитите си съграждани. “Искаме столичани да се почувстват като туристи в собствения си град” – обобщават създателите на инициативата. 

 

 

До края на необичайно топлия октомври, тя продължава с още една обиколка – „По стъпките на спортната слава“. За нея към момента са записани 20 души. Организаторите Виктор Топалов и Петър Будинов очакват до започване на разходката – 11.00 ч. на 26-и октомври, събота, местата да бъдат запълнени. 

 

Ако споделяш страстта на младежите и последователите им, можеш да се запишеш тук. За ноември са планирани още по-любопитни истории чрез събития и посещения на паметни за празнуващата сто и четиресетaта си годишнина столица. 

 

 

 

от

публикувано на: 25/10/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: