Царска разходка в двореца Врана

18/09/2019

 

Днес ще надникнем с притаен дъх зад вратите на двореца „Врана“. В годините, когато Фердинанд I откупува земите, царският имот се е намирал в покрайнините на София. Едно спокойно и лично място, където Царското семейство да прекарва по-голямата част от дните си. А как дворецът получава небезизвестното си име?

Както знаем Фердинанд I е известен със страстта си към орнитологията и решава да нарече чифлика на първата кацнала на покрива птица. Вече построен, дворецът е накацан от цяло ято врани, типични за Софийското поле тогава, и така царският имот получава името „Врана“.

 

Много са етапите, през които преминава дворцовата сграда. Как достига до днешното си състояние, разказва доц. д-р Ивайло Шалафов, директорът на Фонда на Двореца Врана.

 

Голяма част от имението Врана, както уникалният парк, създаден от Цар Фердинанд, така и стопанството, са купувани на части в началото на ХХ век от Царя с десетки продавателни актове. Фердинанд купува от местните селяни по декар-два, докато закръгля имота около основното имение Чардаклия. Подробностите разказва доц. д-р  Шалафов:

 

Няма как да не признаем, че Врана е място красиво, място свято, но и място белязано с много трагедия. Скоро, след като се връща от визита при Хитлер, след кратко боледуване на 28 август 1943 г., цар Борис III е сполетян от неочаквана смърт. След петдневно поклонение в катедралата „Св. Александър Невски“, на 5 септември траурното шествие достига до Рилския манастир, където е погребан в манастирската църква. Тук започва една от срамните глави в българската история – оскверняването и заличаването на тленните останки на българския монарх.

 

Стигнахме до момента, в който ще надникнем във вътрешността на двореца Врана. Сред забележителностите, който могат да бъдат видени, са таван от дърворезба, дело на дебърските майстори Филипови, позлатена дъбова ламперия и керамични изделия „Делфтваре“. Вътрешните колони са изработени по прочутата италианска техника стуко. Има и все още работещ стар асансьор „Шиндлер“. Но как изглежда партерния етаж?

 

С надежда в най-скоро време това да се превърне в реалност и всеки който желае да може да се докосне до богатата история на българската монархия, прилежно съхранена в дворецът Врана, приключва нашата разходка.

Автор: Божидар Янев /Радио София/

от

публикувано на: 18/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: