Чик Кърия – турнето!

04/09/2019

Невероятното е факт – Mezzo HD live/Про джаз клуб ни правят съпричастни на спектакъла, за който можем да си мечтаем. Испанското сърце на първия ни „кръстник“ (негова измислица е името на предаването ми „Джаз+“) го събира с други наши приятели от същата епоха – началото на 90-те (Хорхе Пардо) и началото на този век (Ниньо Хоселе, Луисито Кинтеро).

 

 

Имал съм щастието нееднократно да бъда пред, зад, отгоре и отстрани на една от най-внушителните сцени за джаз-фестивал – тази в Античния театър във Виен, Франция. Получих от Жорден – асистент на Чик снимки с дневник и от останалите места на турнето му дни след концерта във Виен. Не ми е непознат и биса – софийската публика пееше „Испания“ заедно с Чик не по-зле от френската на видеото (документалният запис от първия „Джаз+“ се пази и затова). Е, в това турне имаше и финален реприз с началните акорди на „Аранхуес“, но те винаги са били в съзнанието на Чик, макар и опосредствани от Майлз Дейвис.

Някои, от които също познавам отвътре (летния театър „Грек“ и едноименният фестивал в Барселона, Марсиак), други ми напомнят сходни локации (бикоборската арена в Алмерия):

Репертоарът е почти изцяло от последния албум „Антидот“, където изобилстват препратките към Пако де Лусия, включително  в спомените и историите на дуетите им, които Чик разказва от сцената. Към средата ни чака и нов аранжимент на пиесата „Дуенде“ –  Хорхе включва в солото си в „Yellow Nimbus“ знаковото „Entre tinieblas“. Но погледите са обърнати и напред – в Сан Хавиер му гостува двайсетгодишният син на Ниньо Хоселе – Хосе, който също като Чик е пианист и участва заедно с него в две парчета на 4 ръце:

Публиката в Барселона се качва накрая да танцува с него на сцената, в Марсиак – финалният концерт от европейското турне, импровизационните моменти са изненадващи –  тур-мениджърът Крис Кембъл се включва във вокалите на “My Spanish Heart”, а Чик – в сешън с арт-директора на фестивала Уинтън Марсалис. Затваряме очи и все едно сме там. Не, отваряме ги – и то широко! Както любопитно, по детски, Чик ни гледа от екрана и завършва видеото с кратко интервю зад сцената, веднага след края на концерта.

от

публикувано на: 04/09/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: