Морисън завинаги

03/07/2019

За личността на Джим Морисън може да използваме много суперлативи, истината е, че той остава рок легенда, около която винаги ще витаят много митове. Днес, 48 години след неговата смърт, има все още много неизяснени обстоятелства свързани с парижкия му период.

 

Вокалистът на легендарните The Doors умира на 3 юли 1971 в Париж само на 27 години. Оттук нататък всичко е в сферата на предположенията. Официалната версия на разследващите органи във Франция – смъртта на Морисън е настъпила вследствие на сърдечен удар, докато е бил във ваната.

Пред полицията приятелката на Морисън – Памела Корсън, е заявила, че въпросната вечер двамата ходили на кино, а после си легнали. Според нея певецът се събудил по някое време през нощта, чувствайки се зле и решил да вземе гореща вана. По-късно тя го открила мъртъв във ваната. Морисън бил погребан на 7 юли 1971 г. Аутопсия на тялото му не е правена. Френското законодателство не позволява аутопсия при липса на доказателства за насилствена смърт. Това е една от причините за множеството версии свързани със смъртта на Джим.

 

Каква всъщност е предисторията на фаталния му край? Разривът в живота на Джим настъпва още през 1969 г., когато по време на концерт в Маями той решава да се разсъблече. Следва арест, обвинение в непристойно поведение, присъда от 6 месеца затвор и глоба от 500 долара. Морисън обжалва, но без никакъв ефект. Черният пиар вече тече в пълна сила. Продуцентите започват да отменят ангажиментите на групата, а броят на концертите и публичните им изяви рязко намалява.

 

Морисън се премества в Париж през март 1971 г., след като през януари е записал шестия и последен студиен албум на The Doors “L.A. Woman”. Обръснал е брадата си и е свалил няколко килограма. Идеята му е да се отдели от звездния шум в Америка, да лекува алкохолната си зависимост и да пише текстове на спокойствие. Заедно с Памела наемат тристаен апартамент на улица „Beautreillis” 17, в централната част на френската столица. Ежедневието му минава в разходки из града и писане на поезия, но с вредните си навици той така и не успява да се пребори.

 

Светлина в тунела, относно неговата обвита в мистерии смърт, се появи през 2007 г. В своята книга “Краят: Джим Морисън” Сам Бърнет е категоричен, че рок идолът е починал от свръхдоза хероин. По времето на смъртта на Морисън, Бърнет е бил управител на нощен клуб. В тези години заведението му става притегателен център за парижкия елит, който се отдава на диви партита до зори. Сред честите посетители са една от емблемите на 60-те – певицата Мериън Фейтфул и режисьорът Роман Полански.

 

 

Според автора на книгата, певецът е умрял от свръхдоза именно в тоалетната на неговото заведение. По думите му двамата наркопласьори, с които е пристигнал по-рано Джим в заведението, са го занесли в апартамента му и са го хвърлили във ваната, мислейки че по този начин ще го свестят. Издателят Фил Александър от своя страна допълва: “Ако попитате някой, който е познавал Джим, ще ви каже, че въпросът не е бил дали Джим ще умре, а кога ще умре. Няма значение дали това се е случило в нощен клуб или в собствената му баня.”

 

Версията на Бърнет е подкрепена от фотографа Патрик Шове. Той си спомня, че е помогнал на двамата наркопласьори да изнесат Морисън от клуба. “Мисля, че вече беше мъртъв. Реших, че другите двама ще извикат линейка. Не съм съвсем сигурен. Всичко това се случи много отдавна и онази вечер не бях пил само вода.”

 

След скандалната книга на Бърнет, около смъртта на Джим Морисън настъпва няколкогодишно затишие. Бомбата през август 2014 г. хвърля не кой да е, а самата Мариън Фейтфул. В интервю за списание Mojo тя споделя, че Джим умира от свръхдоза хероин, предоставена от дилъра на приятеля ѝ – Жан Брюто.

 

„Скоро след пристигането на Джим и Пам в Париж, Брюто ми каза, че трябва да посетим апартамента им. Тогава имах странно предчувствие и останах в хотелската си стая. Можех интуитивно да усетя неприятностите. Помислих си, ще взема няколко успокоителни и ще остана в хотела. Той обаче отиде да се види с Джим Морисън и го уби. Дозата е била прекалено висока. И той умря. Не знаех нищо, разбрах по-късно какво е станало. Всеки свързан със смъртта му е мъртъв сега. С изключение на мен.“ – спомня си Фейтфул.

 

Да, Мериън е напълно права – Памела умира от свръхдоза хероин 3 години след загубата на своя възлюбен. По този начин мистерията остава завинаги с отворен край. В същото време гробът на Морисън в парижкото гробище Пер Лашез се превръща в място за поклонение на фенове от цял свят.

Гробищният парк привлича 2 милиона туристи на година. Освен Джим, в него почиват знаменитости като Оскар Уайлд, Едит Пиаф, Марсел Пруст, Мария Калас и Фредерик Шопен.

 

Какво се случва в наши дни с „опетненото“ име на легендата? Цели 41 години след като е осъден за неприлично поведение по време на концерт в Маями, Джим Морисън беше оправдан посмъртно. Съдът се аргументира с факта, че всъщност сред представените за разглеждане снимки от концерта, на никоя певецът не е гол, а едно от най-сериозните обвинения, отправени навремето към него, е в ексхибиционизъм.

 

Подобни актове на „правосъдие“, разбира се, не могат да разклатят любовта на феновете. Една от причините за подновения интерес към творчеството и личността на Морисън несъмнено е култовият филм на Оливър Стоун “The Doors”, излязал през 1991 г. Тогава в ролята на Джим успешно се превъплъти актьорът Вал Килмър. Наскоро лентата бе пусната в пълната си дължина и с 4к качество.

 

 

Българските  почитатели на групата пък бяха зарадвани с преводи на всички песни на The Doors, направени от Димитър Пройнов.

 

 

 

от

публикувано на: 03/07/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: