Светлин Русев – солист в закриващия сезона концерт на Радиосимфониците

19/06/2019

Концертът отдаде почит към незабравимия Георги Бадев по случай 80-годишнината от неговото рождение и едно връщане към концертния формат, запазена марка на именития ни цигулар и педагог – Трите големи „Б“ (Бах, Бетовен, Брамс) в една вечер с техните концерти за цигулка и оркестър, които са жалонни в пребогатия цигулков репертоар. С извънредно трудната творческа задача да поднесе наведнъж три различни музикални епохи, три подхода към богатството на цигулковия звук в три виртуозни и тежки произведения се е нагърбил достойният наследник на Маестрото – цигуларят Светлин Русев.

 

Забележителният български цигулар и педагог Георги Бадев е възпитаник на проф. Владимир Аврамов и световноизвестния цигулар Исак Щерн. През Лауреат е на престижния международен конкурс „Кралица Елизабет“, Брюксел и на Международния конкурс за цигулари в Монреал. Концертирал е в Европа, Русия,САЩ, Канада, Мексико, Куба, Египет, Сирия, Япония и др. Константин Илиев, Иван Спасов, Йордан Дафов са само част от българските композитори, писали концерти за него. С Радиосимфониците Георги Бадев е записал всички произведения за цигулка и оркестър на Панчо Владигеров, под диригентството на Александър Владигеров.

 

Виртуозът на цигулката Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. Отличен е с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония, Музикант на годината на БНР и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Френският музикален критик Ролан Дюкло пише за него: „Светлин Русев има точността на демон, лекотaта на елфически стрелец и увереността на архангел вестоносец. Способен е да ви предскаже края на света, докато го аплодирате.“

 

Концертът е част от 50-ият Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ е посветен на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

 

от

публикувано на: 19/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: