„Духът на Франция“ представен от Радиосимфониците и Ромен Гариу

19/02/2019

С френски привкус бе концертът на Радиосимфониците на 15 февруари от 19:30 в зала „България“ с гост-диригент Георги Димитров. Внушителният подход и проникновеност на Маестрото при интерпретацията на произведения за глас и оркестър завладя изпълнението на Ноктюрни от Клод Дебюси, с участието на Дамски хор при Смесен хор на БНР с диригент Любомира Александрова. В концерта бе включено още едно произведение от френския композитор – Малка сюитаФренското настроение беше подчертано и от солиста – виолончелист – Ромен Гариу, носител на престижни награди. Той изпълни Концерт за виолончело и оркестър от Едуар Лало.

 

Георги Димитров е диригент от най-висока класа, със световно признание. Носител е на най-високото отличие на Република Сан Марино — Кавалер на ордена „Санта Агата“ за работата си със Симфоничния оркестър на Сан Марино.

 

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Швейцария, Испания и др. Редовно провежда майсторски класове по дирижиране и журира в международни конкурси за диригенти.

 

Според френската пресаРомен Гариу предлага на публиката майсторски интерпретации с огнен темперамент, комуникативна изразителност и поетична елегантност“. Гариу е носител на първи награди от престижните конкурси Чайковски в Москва, Ростропович в Париж и втора от конкурса във Виня дел Мар, Чили. Удостоен е и с наградите Mécénat Société Générale и Fondation Meyer. Изключителното му звукоизвличане и богата палитра от тембри го правят желан гост в едни от най-известните концертни зали като Musikverein и Konzerthaus, Виена и Берлинска филхармония. Негови концерти са записани от Радио Франция и музикална телевизия Mezzo.

от

публикувано на: 19/02/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: