С балони над Кападокия

17/06/2019

Човек може да пътешества много по света, но има места, спомените за които завинаги ще останат в съзнанието му. Кападокия се слави със своето уникално историческо и културно наследство. Пред погледа ни изникват специфичните за региона „комини“ – формирани от преди 13 милиона години. Над 30 църкви и параклиси с фрески от IX и XI в. са разпръснати из космическия пейзаж на Кападокия.

 

Фотографката Маргарита Цветкова споделя за преживяванията си по тези земи: „В превод от персийски Кападокия означава „Земя на красивите коне“. Самата област е обширна и разнообразна като релеф, усещания и емоции.

 

Дните изобилстват от прекрасни изгреви и залези, отражения и цветове, места и хора, вкусове и аромати. Нека направим една кратка разходка. След град Аксарай се наслаждаваме на вълшебните гледки на втората по височина вулканична планина на Анатолийското плато – вулканът Хасандаг. Това е един от трите вулкана в Кападокия, който чрез изригванията си, лавата и пепелта, спомага за образуването на най-различни невероятни земни форми, като приказните комини, пирамиди, пещери, дълбоки каньони.

 

Навлизаме в областта Кападокия от долината Ихлара – каньон с дълбочина на места до 150 м. Заради причудливия, извънземен релеф това място е избрано за част от снимките на филма „Междузвездни войни“. Ихлара е сред първите места, където търсят защита и убежище гонените от римляните християни. Именно в Кападокия са живели едни от най-ранните християни в подземни градове, много от тях запазени и досега.

 

Тук има стотици антични скални църкви и манастири. Най-големият скален манастир в Кападокия е манастирът-крепост Селиме (8 – 9 век). Бил е образователен и военен център, убежище, приютявало хора от поне 8 различни цивилизации.

 

Най-много балони излитат и могат да бъдат наблюдавани и снимани по изгрев от град Гьореме. Ако се престрашите да летите с балон над платото, ще се издигнете до 1850 м. надморска височина. Усещането да посрещнеш изгрева там горе, над цялата тази красота е неописуемо и го пожелавам на всеки!“

от

публикувано на: 17/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: