Вълшебството в Гьореме, Кападокия

03/06/2020

Кападокия е земя на геоложки чудеса, дълга история, богата култура и красива, почти неземна природа. В тази историческа област на Турция се намират чудновати скални образувания, познати като „вълшебните комини“, или „комините на феите“ – приказна картина, която придава на това място чувство за нереалност. Този магичен пейзаж може да бъде погледнат от високо. Сигурни сме, че все някога сте попаднали на спиращите дъха изображения с цветни балони. Разходката в небето е любима на милиони туристи и е достъпна и в едно от основните градчета, задължителни за посещение в КападокияГьореме.

Гьореме и „вълшебните комини“

 

Вълшебното градче Гьореме се намира в Централна Анталия, Турция, в историческия район Кападокия. Построено е буквално в и между чудновати скали. Там, пред погледа на тепърва пристъпилия турист, изглежда магията съществува. Човек би си казал, че няма друг начин да има толкова сюрреалистичен пейзаж като издигащите се като копия към небето скални образувания, напомнящи магически гъби и познати като „вълшебните комини“ на Кападокия. Много от тях са обитавани и днес, а някои от скалните къщи са отдавани под наем на туристи, за да усетят как са живели в миналото многобройните жители и посетители на това историческо градче.

И все пак магията на това място има своето обяснение, скрито в неговата история. А тя започва преди десетки милиони години, когато планината Ерджиес е била активен вулкан. Вулканичната пепел е покривала сегашна Турция и пласт след пласт тази пепел се е втърдявала, докато не се е превърнала в туф (пореста скала), покрита с базалт – тъмна вулканична скала. И така, водата, проникваща през пропускливия туф, започнала да върши своята обработваща дейност, включила се и силата на вятъра, и бавният процес на ерозията започнал. Постепенно по-мекият туф почнал да се руши, оставяйки след себе си извисяващи се колони, някои от които се превърнали с времето в прах. Базалтът обаче бил по-трудно разрушим и затова скалните оформления придобивали чудни форми, повечето с приличаща на гъба шапка на върха. Така се появили скалните образувания еолични стълбове, носещи името на древногръцкия бог на ветровете Еол. Без вълшебен прашец, без магия и без феи. Те обаче все пак си остават известни като Вълшебните комини.

Национален парк Гьореме

 

Вълшебните комини, заедно с близките хълмове и плата, част от долината Гьореме, чието име градчето е взело, са под протекцията на ЮНЕСКО от 1985 г. Година по-късно областта е обявена и за Национален парк. За съжаление именно неговата уникалност в последните години става и негов враг. Големият поток от туристи, привлечени към природната красота са причината и за неконтролируемото и нелегално строителство, водещо до много щети върху крехката природа на това място. Именно заради това правителството на Турция прие нова директива, целяща по-ефективното опазване на красивата и застрашена местност. Целият комплекс е описан от ЮНЕСКО като „един от най-поразителните и големи комплекси от пещерни домове“.

История и подземни градове

 

Началото на това магично място е неясна, но едно е сигурно – историята му е дълга. Открити са археологически останки още от неолита. Век след век след това историята му се наслоява от различни завоеватели и императори. Най-напред хетите се установяват в Анатолия, където около Гьореме през второто хилядолетие пр.Хр. вече има селище. След Хетското царство мястото става част от Персийската империя, а след нея Александър Велики също се опитва да властва над Кападокия. По време на Римската империя много от ранните християни избягват в Гьореме и областта и се укриват там. Установили ползите от меката скала туф, те започнали да изсичат домове (имало е скални жилища много преди Христа), църкви, манастири; разширили древните пещери и подземните лабиринти. Открити са църкви и религиозни училища и в два от най-известните подземни градове в Кападокия – Деринкую и Каймаклъ. Те са били истинско спасение за укриващите се християни. В Деринкую са можели да живеят до 20 хил. човека в 8 подземни етажа на дъбочина до 85 м.

Цялата тази история, а и много повече, може да ви бъде разказана в едно от най-важните туристически места в Кападокия – Музеят под открито небе в Гьореме (Goreme Open Air Museum). Част от световното наследство на ЮНЕСКО, той отваря през 1950 г. и е най-големият открит музей в Турция. Той буквално ще ви преведе през времето: от 4 в. пр.Хр. до 13 в. На територията му има около 30 църкви като се смята, че преди са били 365 – за всеки един ден от годината. Сега най-важните от тях са Девическият манастир, Църквата с ябълките (Elmali Kilise), Църквата със сандалите (Carikli Kilise) и Тъмната църква (Karanlik Kilise).

 

 

Високото плато в Анатолия изглежда като феи да са поръсили с вълшебен прашец цялата земя и от нея са се появили магични скали. Те приютявали с векове хора, давали им не само подслон, но и убежище. Превърнали скалните си пещери не просто в домове, а и в църкви, изпълнили хладния си въздух с вяра и учение. Пропили стените си с цветовете на християнството и изрисували цялата Бибилия. Сякаш някаква магия се е случила в Гьореме, Кападокия… Магията на природата и човека в едно.

от

публикувано на: 03/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: