Изгнанията на Куделка

06/05/2019

Две големи фотографски събития ще бележат тази година културния живот в страната. За изложбата на Вивиан Майер вече писахме, другото несъмнено е откриването на експозицията „Изгнания“ на Йозеф Куделка. Наричат Куделка „фотографът на Пражката пролет“, но нека видим дали всъщност е само това.

Всичко започва на 10 януари 1938г. В малкото моравско градче Босковице се ражда Йозеф Куделка. Интересите му към фотографията датират още от ранно детство, в ученическите си години той вече успешно проявява филми и копира на фотохартия. По-късно влечението му към техниката го отвежда в Чешкия технически университет в Прага. Дипломира се със специалността „Авиационно инженерство“ през 1961г. Същата година той прави и първата си фотографска изложба. По време на работата си като авиоинженер снима предимно театрални проекти. От 1967г. Куделка зарязва инженерството и потъва изцяло във фотографията. Едни от ранните му тематични серии са свързани със снимането на ромски семейства в Румъния.

 

Само дни след завръщането му в родината, той става свидетел и един от главните фотографи запечатали нахлуването на военните сили на Варшавския договор в Прага. За да стигнат до широкия свят негативите му са изнесени тайно от страната и предоставени на Magnum Photos. Репортажните му фотографии веднага биват публикувани в списание The Sunday Times, но с инициалите P.P. (Prague Photographer / Пражки фотограф). С тази анонимност Куделка буквално спасява себе си и своето семейство от репресиите на тогавашния режим в страната.

Признанието идва още на следващата година, когато Йозеф получава златния медал от Overseas Press Club на името на Роберт Капа. Става ясно, че пребиваването му в неговата родина не е безопасно и той напуска Чехословакия, кандидатствайки за политическо убежище във Великобритания.

 

Всичко става с препоръките на фотографската група Magnum, която го взема под своето крило. Куделка продължава да снима, прави своите репортажи от различни горещи точки по целия свят, с които печели най-големите фотографски отличия. Едва през 1990г. след 20 годишно спасително „изгнание“, Йозеф се връща в своята родина.

Каква всъщност е историята зад култовите кадри, които българската публика ще има щастието да види? Преди три години Йозеф Куделка дарява на Център Жорж Помпиду всички 75 фотографии, включени в серията му „Изгнания“, видяла бял свят за първи път през 1984г. в Париж. Освен най-емблематичните пражки кадри добили световна известност, експозицията включва и непоказвани преди това снимки, отпечатани специално за случая.

„Да си изгнаник, означава да напуснеш страната си и да нямаш право да се върнеш. Всяко изгнание е различно, лично преживяване. Аз специално исках да видя света и да го снимам, затова пътувам от 45 години. Никога не съм се задържал някъде повече от 3 месеца. Когато не откривах повече какво да снимам, разбирах, че е време да тръгна. Когато взех решението да не се връщам, осъзнах, че имам нужда от усещане за света, каквото няма как дори да си представя, живеейки в Чехословакия”, споделя Йозеф Куделка в интервю за „Лю Монд“.

 

Само ден ни дели от срещата на живо с един от гениите на съвременната фотография. Творец със житейска съдба, показваща за пореден път, че изкуството е по-силно от всеки един режим.

Фотографии: magnumphotos

от

публикувано на: 06/05/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: