Що е то джаз редактон?

30/04/2019

Познаваме Жюстин Томс не само като експерт в областта на онлайн медиите, но и като инициатор на множество проекти в социалната сфера. Вече ви представихме кампанията й свързана с безопасното сърфиране в интернет.

 

Време е да поговорим за една друга нейна страст – джаза. Жюстин е вдъхновител на едно любопитно начинание наречено – редактон. По случай Международния ден на джаза, на 30 април ще бъде проведен редактон по писане и разширяване на статии в Уикипедия на български език.

 

В инициативата може да участва всеки, независимо дали е опитен редактор в Уикипедия или е човек, който преди това никога не е редактирал. Срещаме ви с Жюстин за да разкрие повече подробности свързани със събитието.

Уикипедия е част от живота ти, каква e причината да се запалиш по нея?

 

Допринасям към Уикипедия вече повече от 10 години. Започнах, защото намирах липси на статии важни за мен на български език. А исках да ги има. Да споделяш свободно знание е изключително заразно за мен. Вярвам, че знанието ни прави свободни и че свободното знание, достъпно за всеки, е истинското знание.

 

Пазеното, само за малък кръг хора, знание умира, остаряло е като концепция. Има важни теми за мен, за които искам и отдавам време да пиша. Понякога имам възможност да снимам места и хора и когато това са енциклопедично значими теми – качвам и снимките под свободен лиценз в Уикипедия. От това не обеднявам, но се надявам тези текстове и снимки да са полезни за някого, понякога за много хора. Това е силно мотивиращо.

 

Как възникна идеята за джаз редактона?

 

 

Бяхме на международна уики конференция и млада библиотекарка от САЩ сподели за сходен проект – джаз едитатон, който е организирала сама в своята библиотека предната година. Като любител на джаза веднага пожелах да организирам подобно събитие в България. Много ми се искаше и опитах да се случи в Хасково, защото там джазът има силни традиции. За жалост концепцията за свободно знание и свободно споделяне не бе разбрана там. Няколко джаз клуба в София също отказаха да направим събитието при тях. За щастие Гьоте институт са много отворени към подобни инициативи и с радост ни приеха.

 

 

Липсва ли достатъчно информация на български за джаза?

 

 

В подготовка на събитието поразрових и да – липсва доста информация за джаза на български език в Уикипедия. А кой ще напише за българския джаз, джаз композитори, музиканти, ако не българите. Ако това знание не се запише се губи. Уикипедия е мястото, където следва да има информация за всичко значимо. За някои български музиканти има огромни статии на английски език и съвсем нищожни по обем на български. Това е тъжно. Е, имаме шанс да поправим това.

 

 

Ще има ли конкретни правила събитието?

 

 

В джаз редактона ще важат правилата за Уикипедия по принцип. В него могат да се включат и хора без да дойдат на самото събитие, т.е. дори да не дойдете, сте поканени да се включите и напишете статия или качите снимка. Важно е статиите да са в енциклопедичен стил, да не съдържат копирана от друго място информация. Даването на линкове като референция към източници в доказателство на конкретни факти също е важно. Снимките трябва да сте правили вие лично или да са с изтекли авторски права. Най-важното е да имате желание да доброволствате и да участвате.

 

Към кого е насочена поканата за редактона? Могат ли да участват и хора, които не са тесни специалисти в областта?

 

 

Поканени са всички – и хора, които харесват джаза, музиканти, хора със свои снимки на джаз музиканти или събития, хора, които имат или нямат опит с Уикипедия – на място ще има уикипедианци, които ще помагат, указват, съдействат.

 

Бихте ли направили редактон например и за класическата музика?

 

 

Да, планирам още редактони и със сигурност ще има такъв и за класическа музика, за български художници, за литература, поезия. Надяваме се на интерес към този формат, защото е важно участието, за да има мотивация да се продължи. Дългосрочно допълнителна цел е насърчаване на доброволчеството, което не е много популярно като цяло у нас.

от

публикувано на: 30/04/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: