Капана Фест 2019: по-малко издания, по-големи мащаби

11/04/2019

 

31 май 2019, Пловдив

 

 

 

От тази година традиционните две годишни издания на Капана Фест ще бъдат обединени в едно, обявиха организаторите. За 5те години от създаването си фестивалът е привлякъл стотици хиляди посетители към пловдивския квартал на творческите индустрии и немалко фенове в България и чужбина съобразяват календара си с изданията му.

 

Решението да се намалят изданията точно в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, е продиктувано от желанието на организаторите да предоставят на публиката едно много по-мащабно изживяване.

 

„2019 е ключова година в историята на Пловдив. Година, през която е изключително важно културните събития да бъдат не просто „чудо за 3 дни“, а двигатели на развитието на града. Такъв е дълбокият смисъл на инициативата „Столица на културата“ – да стимулира изграждането на трайна културна инфраструктура в градовете, които носят титлата. Да остави наследство. Такава е и мисията на Капана Фест от самото му създаване до днес – на първо място да популяризира квартал Капана като туристическа дестинация, и на второ – да го облагороди. Затова вече 5 години фестивалът се грижи за украсата на квартала, а графити проектите, реализирани по време на събитието, изцяло промениха облика на Капана и го превърнаха в артистична дестинация от световна класа. Считаме за свой дълг да оставим трайно и ценно наследство. Тъй като събитието се случва изцяло благодарение на спонсорства, надяваме се да намерим партньори, които да ни подкрепят в реализацията на всички мащабни инициативи, които сме замислили“, коментира Никола Сивков, Изпълнителен директор на фондация Соул Сити.

Темата на Капана Фест 2019 е „Наследството“.

 

Графитите ще бъдат основен акцент в програмата, като безспорно най-големият от тях ще завърши започнатия преди години проект на гиганта Насимо, който ще изрисува цялата задна и дясна част на сградата на Централни Хали. Това е един от най-мащабните графити проекти, изобщо реализирани в България, а организаторите предвиждат той да бъде придружен от двуседмична изложба на Насимо в една от поп-ъп галериите, станали традиционни за Капана Фест.

Вторият голям графити проект ще постави финалния щрих в артистичния облик на Ядрото, а за реализацията му са поканени пловдивските артисти от Comma Studio.

Своят уникален принос към красотата на Капана ще дадат и графити артистите Димитър Механджийски-Stern и Йордан Николов.

Тази година фестивалът ще остави в наследство и чисто нов парк на улица Абаджийска, където ще бъдат засадени между 30 и 40 15-годишни дървета. Освен това организаторите са планирали и една крайно необходима инициатива: да оборудват целия квартал с допълнителни кошчета за боклук.

Разбира се, музикалната програма отново ще е на ниво, а повече за нея и останалите фестивални акценти ще следим с интерес на страницата на Капана Фест във Facebook – https://www.facebook.com/KapanaFest и чрез официалния хаштаг на събитието: #KapanaFest2019.

от

публикувано на: 11/04/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: