Пловдив – заедно в името на културата

14/01/2019

През своята многовековна история Пловдив винаги е бил добър пример за град, в който мирно съжителстват хора от всякакви националности и религии. В сегашните реалности „Градът под тепетата“ също показа, че това не е утопия, а напълно осъществима мисия.

 

На 12 януари вечерта няколко хиляди души, събрани въпреки минусовите температури, и милиони пред малкия екран, станаха свидетели на официалната церемония, с която Пловдив стана Европейска столица на културата за 2019 г. Епицентърът на събитието се състоя на 30-метровата сцена във формата на кула, тежаща 200 тона, която бе разположена на бул. „Цар Борис Трети Обединител“. Десет LED екрана и 350 прожектора бяха монтирани на огромната конструкция под ръководството на немския светлинен дизайнер Бьорн Херман.

 

Постановката на спектакъла Ние всички сме цветове“ беше дело на германската компания „Phase7 performing arts“ с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисурата на отделните картини в шоуто беше поверено на Густав Рюб и Стайко Мурджев. За композирането на музиката отговаряше Христо Намлиев. Водещата Лиляна Бързева откри церемонията точно в 19.00 ч., след което еврокомисарят Мария Габриел връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев престижната награда „Мелина Меркури“ – за успешната реализация на инициативата „Европейска столица на културата“.

 

Един от акцентите на събитието беше присъствието на Теодосий Спасов, който от високия етаж на кулата изпълни „Импровизация за кавал“, сътворена специално за откриващата церемония. След него шоуто продължи с участието на ансамбъла за народни песни и танци „Тракия“, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, над 200 кукери от региона, както и повече от 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригенството на Диан Чобанов.

 

В края на събитието космическото изпълнение на народната певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев накара всички ни да се гордеем, че сме българи. Всички, които все още не бяха измръзнали съвсем, останаха край кулата. Купонът продължи с 3-часов сет на световноизвестния немски DJ Schiller. Предстои ни година, изпълнена с много културни събития и срещи на хора от цял свят. Пловдив го заслужава! За нас остава удоволствието и привилегията да ги споделим с вас.

 

 

от

публикувано на: 14/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: