This Is (Not?) Bowie

10/01/2019

Многоцветният Боуи обича да работи с музиканти от всякакви хоризонти и джазмените далеч не са сред по-редките му колаборации. Плейлистът започва с разгърната версия на Сю с оркестъра на Мария Шнайдер. Един от филмовите му хитове – „This Is Not America“ е с Пат Матини, като особено внимание заслужават по-малко известните инструментални интерлюдия и ан-плъгед (заради Ан Трио в компанията на Матини).

 

Чудесна разработка прави и един от предпочитаните сайдмени на Пат, басистът Чарли Хейдън. Интересен е и дамският скандинавски вокал на същото парче на Силье Нергаард, както и този на“ Life in Mars“ на Сесили Норби. Същото парче звучи на португалски с Адриана Масиел, а един друг бразилец – Сеу Жоржи, записва цял албум като саундтрак към филма от 2005 г. – „The Life Aquatic“.

 

Като го чува, Боуи споделя, че красотата е стигнала още по-високи нива, благодарение на португалския текст.

В последните си соло пиано албуми Рик Уейкман, когото свързваме погрешно само с Йес – а той е бил студиен органист и на Боуи, и на куп други звезди, прави чудесни нови аранжименти на две от знаковите композиции на стария си работодател и ги изкарва в благотворителен сингъл за борба с рака, а след това те стават и част от неговите Пиано портрети, вдъхновени от любими мелодии от 60-те до 80-те.

Зиги Стардъст е друго парче със собствен живот, от соло пиано до мелотрон в приспивна песничка. Космическите мечти на Боуи вече бяха включени и в един от предните ни плейлисти с тромпета на Тил Брьонер, но и тук той си е съвсем на мястото. Тосканската джаз-синьора Федерика Дзамарки също взима „Space Oddity“ и изгражда около него проекта си „Jazz Oddity“, с който и завършваме.

 

от

публикувано на: 10/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: