Всички искат да бъдат „Том Джоунс“

12/05/2020

Не е необичайно артисти, току що поели по своя звезден път, да сменят името си преди да се качат на голямата, поръсена със слава сцена. Първата стъпка е да се открие Името – точно това име, което ще пасне на артиста като втора кожа и ще го изстреля към неговата успешна и щастлива кариера. Втората стъпка е Името да бъде осиновено от артиста и неговият нов път да започне. Но някъде между стъпка едно и стъпка две сигурно е добре да се провери дали Името е свободно. Това може да се окаже съдбоносно. Такъв е случаят на Том Джоунс и Дейвид Боуи – двама полярно различни изпълнители с едно-единствено общо помежду им… Името.

 

Томас Джон Удуърд се ражда в Трефорест, Южен Уелс през 1940 г. Той се ражда и расте в едно време, в което преобладаващият занаят все още е добиването на въглища и работата в мините е почти задължителна. Бащата на Томас също е миньор. Несъмнено тази професия е щяла да последва малкия Том, ако тогава не се случва нещо прекалено злощастно, за да го наречем благословия под прикритие. Но то се оказва точно това.

На 12 години той се разболява от туберкулоза, остава две години на легло, за които споделя, че са „най-лошото нещо в живота му“. Тези години от друга страна му носят възможността да се запознае с музиката и да я обикне, слушайки я всеки ден затворен в своята стая. Заедно с новородената любов Том печели и възможността да избегне работата в мина заради слабите си бели дробове. Същите тези „слаби дробове“ обаче ще го направят един от най-емблематичните певци в света.

 

През 1963 г. излиза британската комедия „Том Джоунс“, която става истински хит за времето си, печелейки 4 награди „Оскар“.

 

 

Филмът е адаптация на романа „Историята на Том Джоунс, подхвърлено дете“ (1749 г.) на английския писател Хенри Филдинг. Историята на героя е дълга, бурна, наситена с приключения и любовни авантюри и точно това го прави един от най-интересните и любими персонажи тогава.

Не е чудно, че по това време мениджърът Голдън Милс решава да смени името на новото артистично момче, което е взел под крилото си. Открил е Името. Младият певец Томас Джон Удуърд се превръща в гръмкото Том Джоунс, подсилено не само от ясното си и запомнящо звучене, но и от популярността на обичаната вече британска комедия. С новото си име той е представен на музикалната публика като 22-годишен, неженен миньор от Уелс. Е, както разбрахме, той никога не е стъпвал в мина и всъщност е женен вече от седем години и точно на толкова е и синът му. Общността на феновете обаче трябва да се спечели и новият артистичен образ идва точно с тази цел.

 

И така, Том Джоунс тръгва по новия си път. Имайки предвид таланта му, съставен от дрезгав баритон и предизвикателни движения а ла Елвис, този път се очертавал да е донякъде рисков, но с достатъчно плюсове, за да бъде този риск поет. Е, първият му сингъл като самостоятелен изпълнител „Chills And Fever“ не е приет с особен ентусиазъм, но… да видим, какво ще стане.

 

Точно по това време младият британски певец Дейвид Робърт Джоунс вече е напуснал гимназия, за да преследва музикална кариера. Получил е контузията, която оставя лявото му око с нарушено възприятие за дълбочина и разширена зеница, дефект, превърнал се в ефект и негова разпознаваема черта. Вече е преминал от пластмасов саксофон на истински и, сменяйки една след друга музикални групи, се подвизава под името Дейви Джоунс, най-вероятно, за да се асоциира с представата за мистерията около името и легендата за „Сандъкът на Дейви Джоунс“ – идиом за дъното на морето.

Цялата тази мистериозност обаче се обезсмисля, защото вече има певец, известен на публиката с това име (вокалист на The Monkees). Младият Дейвид трябва да смени псевдонима си отново, но иска да запази фамилията си Джоунс… затова ще смени първото си име. Ще бъде Том Джоунс!

 

Ето обаче, че след неуспешния си сингъл „Chills And Fever“, първият Том Джоунс изкарва на музикалния пазар следващата си песен „It’s Not Unusual“. Тя се превръща в интернационален хит, а движещият се като Елвис изпълнител – в моментална звезда.

 

 

Това кара другия Том Джоунс да смени името си за пореден път. Той се обръща към американската история, от която безспорно се интересува, обича я и е негово вдъхновение от години, а именно историческият филм от 1960 г. „Аламо“, посветен на епичната битка при Аламо от 1836 г., част от Тексаската революция. Известният революционер Джеймс Боуи загива там и става музата на младия певец, който, гледайки филма, решава, че в чест на легендарния боец вече ще се казва Дейвид Боуи.

 

Именно тази любов към Америка и смяната на името му помагат да заплени по такъв начин американската култура, че той да остане в нея с такава сила, която и до днес витае около неговото име.

 

Ето че и двете неоспорими музикални звезди взимат артистичните си псевдоними от филми и се посвещават на своите персонажи по един или друг начин.

 

Колкото до Том Джоунс, който всички познаваме днес, е, определено той заслужи да носи точно това име. А и колко си приличат всъщност с оригиналния герой от новелата. И двамата имат дълъг и интересен живот, и на двамата сърцата принадлежат на една-единствена дама, но все пак буйният им дух и пламенен темперамент ги карат неведнъж да изневерят. Неговата музика дори ще бъде използвана в предвидения за 2021 г. мюзикъл „What’s new pussycat?“, базиран на романа „Историята на Том Джоунс, подхвърлено дете“.

Каква ирония. Певецът да бъде дотолкова обвързан с персонажа, чието име е заел. А, ако не беше го направил? Е, тогава като Том Джоунс щяхме да познаваме незаменимия Дейвид Боуи.

от

публикувано на: 12/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: