Прахов апокалипсис сега

03/12/2018

Настъпи ли зимата и количеството на фини прахови частици ( ФПЧ10) във въздуха става отново тема за разговор. Сещаме се за тях едва, когато проблемът е излязъл извън всякакви норми и е трудно да бъде овладян не само в столицата, но и в цялата страна. Среднодневната норма за фини прахови частици в атмосферния въздух е превишена в 17 града на страната, алармира Министерството на околната среда.

 

Анализите на Националната система за контрол на качеството на атмосферен въздух сочат, че на 1-ви и 2-ри декември е било регистрирано превишение на нормата в София, Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, Шумен, Девня, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Сливен, Димитровград и Кърджали.

 

Най-високата стойност е измерена в неделя , 2-ри декември, в Горна Оряховица – 4.55 пъти над нормата. През същия ден и в София положението е било критично – ж.к. „Дружба“ – 2.33 пъти над нормата, ж.к. „Надежда“ – 4.33 пъти, в ж.к „Павлово“ – 3.34 пъти, ж.к. „Хиподрума“ – 4.38 пъти и в ж.к. „Младост“ – 3.98 пъти над нормата.

 

В социалните мрежи екипът на airsofia разкри истинския мащаб на замърсяването: “Втори ден инверсията е пълна с отровни газове и фини прахови частици. Дронът ни измери от 600 микрограма на куб. м. на кота терен в района на НДК, до 200 микрограма на куб.м. на 350 м височина над София за ФПЧ10. Средната стойност за града е 200 – при норма максимално 50 единици“.

 

Нека видим какво всъщност стои зад тези числа, изразено като вреда върху човешкото здраве. По думите на заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, 18 000 души в България умират годишно заради експозиция на фини прахови частици, като в световен мащаб починалите са над 4 млн. души. Данните на Световната здравна асоциация показват, че страната ни се нарежда на трето място в света след Босна и Херцеговина и Южна Корея по смъртност, причинена от замърсения въздух.

 

Как всички ние, които сме подложени ежедневно на негативното влияние на фините прахови частици, можем да се предпазим от тях? Специалистите дават следните съвети: „Белият дроб е входната врата за всичко, което има в околната среда. Затова той е първият увреден орган. Предпазните маски трябва да пасват добре на лицето. Отстрани не трябва да влиза въздух и те трябва добре да филтрират фините прахови частици. Обикновените маски, които се продават, не могат да правят това“, твърди д-р Александър Симидчиев.

 

Според експертите, за да бъде решен проблемът с ФПЧ10, трябва да се намали замърсяването от битовото отопление и транспорта. По отношение на битовото отопление, това засяга изгарянето на въглища и брикети. Въглищата и брикетите, предлагани на пазара, е нужно да съдържат определено максимално съдържание на пепел и сяра. При транспорта е наложително да се повиши качеството на продаваните горива, което да бъде законово регулирано. Добри резултати би имало при засилване на контрола по време на годишните технически прегледи и регистрацията на автомобилите.

 

Всички изброени препоръки звучат логично, какво се случва на практика, е съвсем друго нещо. Докато чакаме промяната, е добре да се запасим с маски. Град, пълен с маскирани хора, ще е като картина от научно-фантастичен филм за апокалипсиса, но това засега остава единственият начин да предпазим своето здраве.

 

Снимка: airsofia

 

от

публикувано на: 03/12/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: