(Жертво)приношение

23/09/2018
Залезът на един град
Залезът на един град

Един път годишно се принасям в жертва на българското море, в частност на Созопол. Задължително преди или след сезона. В Деня на Независимостта тръгнах по любимите кътчета от рода на Райския залив в посока към Германка с крайна цел „Веселие“. Малкият плаж на Райския го открих превърнат в клоака на едноименните жилищни „затворени“ комплекси. В т.н. комплекс „Анел“ след обяснения, че няма да задавам въпроси за скулптурите (5 лв) и няма да ползвам шезлонг (20 лв) бих могъл да се окъпя на скалите. Не, не бих. Поне не и в компанията на мръсна пяна и пластмасови шишета. Примирих се с крясъците на славянски език на бившия нудистки плаж, със свирката на последния работен ден на спасителя и си казах още колко жертвоприношения ще си причини бившият малък град възпят от певец отдавна не(разпо)знат и къде са блажените години, когато рекенролът беше млад.

Райският залив - клоаката на едноименния затворен комплекс.
Райският залив – клоаката на едноименния затворен комплекс.

Отговорът дойде на връщане през п-в Колокита. Знаех, че в този ден комисарят на Тракийската изложба в Лувъра Александр Баралис и българският ръководител на разкопките Теодора Богданова ще отворят поредните гробове, открити в един не много малък некропол от 4-3 в. пр.Хр. Без очаквания за поредното тракийско злато и без претенции за уникалност. „За мен обаче е най-красивият, виж колко е добре запазен – 4 гроба, едни от тях над другите, и толкова богати приношения около пещта за изгаряне, няма само вино, има следи от плодове и не само“ – радва се Александр, чийто български е вече супер. Теодора потвърждава, че става дума за погребение на знатни или поне много заслужили за общността местни жители. Които със сигурност не са се кланяли като сегашните първенци на златния телец, довел не една цивилизация до заник.

Типичните находки от гръцки гроб от епохата
Типичните находки от гръцки гроб от епохата (сн.Александр Баралис)

А благодарение на усилията на Алекс, част от изложбата в Лувъра ще гостува и в Софийския регионален исторически музей от 13 декември. Подробности – естествено, в Радио София.

Алекс, Теди и Митко - директорът на Созополския археологически музей
Алекс, Теди и Митко – директорът на Созополския археологически музей

от

публикувано на: 23/09/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: