Едно веган шкембе, моля!

19/09/2018

soybeans-2039638_960_720

След кебапа от соя и соевите пържоли, които се появиха по българските супермаркети много преди веган революцията, дойде ред и на нова инвазия. Лагерът на месоядните понесе няколко сериозни удара. Появиха се вегански варианти на изконни за любителите на мръвката гозби – шкембе чорба, луканка, салам и кюфтета. Нека разгледаме с усмивка що за чудо представляват тези кулинарни творения, както и техните съставки.

Първа е веган шкембе чорбата. Тук феновете на този типичен за Балканите специалитет сигурно тръпнат, за да видят с какво е заменено любимото им шкембе. Гъбата кладница влиза в ролята на заместител, а нужните продукти за приготвяне са следните:

200 гр. гъби кладница

400 мл. оризово мляко

2 с. л. кокосово масло

1 ч. л. червен пипер

6 с. л. ябълков оцет

2 чили чушлета

2 скилидки чесън

Каква чорба ще излезе от всичко това, не се наемам да предположа, но нека кулинарните ентусиасти сами опитат и споделят.

tetert

Тънките мезета са неотменна част от българската трапеза, а луканката може спокойно да се нарече тяхна царица. Месото, при веганския вариант на луканката, е заменено от червено цвекло и сушени домати. Нека експериментът започне сега:

1 средна глава червено цвекло

100 гр. сушени домати

150 гр. белено слънчогледово семе

10 гр. рас ел ханут

10 гр. чубрица

5 гр. червен пипер

5 гр. пушен червен пипер

хималайска сол

Дали червено вино върви с червено цвекло? Eдва ли. Затова преди да пробвате тази комбинация, заредете с истинска луканка хладилника.

fdfd

Като говорим за луканка, няма как да не обърнем внимание и на салама. Грахът е основна съставка за този малотраен колбас, еквивалент на всеизвестната „кучешка радост“. Пригответе чопърите, защото ще се наложи да направите граха на брашно:

грах – 1 ч. чаша сух

зехтин – 50 мл.

чесън – 2 скилидки

цвекло – 1 с. л. сок

вода – 3 ч. чаши

кимион – 1 щипка

агар агар – 2 ч. л.

червен пипер – 1 щипка

сол – на вкус

rgff

Нека оцелелите след това саламено изпитание да се хвърлят смело към следващото кулинарно предизвикателство – веганските кюфтета. Не, това не са пържените кюфтета на баба, които правеше на терасата и целият блок разбираше какво ще ядем на обяд. При веганските кюфтета ролята на каймата се поема от лещата, морковите и разбира се – киноата. Накъде без киноа в едни кюфтета:

кафява леща – 250 г.

киноа – 1 кафена чаша

моркови – 2 големи

червени чушки – 1 бр.

лук – 1 средно голяма глава

магданоз – 1/3 връзка

яйца – 1 бр.

пълнозърнест хляб – 3 филии

пълнозърнесто брашно – 3 с. л.

кимион – 1/2 ч. л.

хималайска сол – фина

вода

gfgdfg

Предполагам, че подобни кюфтета ще бъдат най-вкусното ястие от изброените до тук. И все пак, усетите ли бързо глад след тях, насочете се към най-близката сръбска скара.

След толкова заместители на месото, май е време да изпием по едно кафе. От какво ли се прави веганското кафе? Е, как от какво? От лимец, разбира се!

Изпечете 500 гр лимец на 195 градуса. Бъркайте го от време на време докато придобие тъмнокафяв цвят. Изстинат ли зърната ги смелете с машинката за мелене на кафе и право в джезвето.

Стане ли готово, излезте на терасата и отпийте бавно глътка от течността. После повикайте половинката си и я помолете да ви направи едно нормално кафе, защото все пак нищо друго не може да замени неговия вкус и аромат!

efrewrf

Фотографии: pixabay, facebook

 

 

 

 

от

публикувано на: 19/09/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: