Симфонията на Леванта

20/09/2018
Ибраим Маалуф на премиерата
Ибраим Маалуф на премиерата с Детския хор

Ибраим Маалуф е сред най-интересните композитори и тромпетисти във Франция. Тук сме представяли проекта му „Далида“, където египетската дива бе изпята от съвременни френски (и не само) звезди и най-вече, възпята не без ориенталски фиоритюри от родения в Бейрут Маалуф. Сега пред нас е цялостната му творба, посветена на Леванта, този път с детски хор в пролога и сюблимните моменти. Симфоничният оркестър и петте тромпета в различни тоналности правят общия фон още по-величествен. Различните теми са вплетени една в друга, като оставят достатъчно простор за солиране на перкусиите и органа (включително и красиви дуети помежду им).

Колкото и да е класическа по форма и джаз по изпълнение, Левантинската симфония номер 1 на Маалуф е химн на различнията в културите. Те могат да звучат убедително хармонично в творбата на започналия като класически музикант и преминал през школата на Стинг творец. Не е излишно да споменем, че това е и първият френски джазмен, напълнил най-голямата концертна зала във Франция – парижката „Акор Арена Берси“. Тричасовият спектакъл взима годишната награда за концерт и можете да го проследите тук.

Премиерата пред публика на настоящата творба е в Кенеди център във Вашингтон в партньорство с американската фондация за мирно културно съжителство „Нова инициатива за Леванта“ и предстои да бъде издадена и на ДВД.

Интегралното й слушане, освен в „Слънчев джаз+“ по Радио София и в късните часове на уикенда в стрийм „Дуенде“ можете да откриете по всяко време и тук.

Ибраим Маалуф на премиерата със Симфоничния оркестър
Ибраим Маалуф на премиерата със Симфоничния оркестър

от

публикувано на: 20/09/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: