Нов живот за старите джапанки

31/08/2018

С идването на края на летния сезон, милиони джапанки ще останат без работа. Една част тях ще бъдат прибрани за догодина, а други – изхвърлени правилно, но огромна част от тях ще попаднат в моретата и ще се превърнат в пластмасово замърсяване. Именно с този проблем се опитва да се пребори кенийският скулптор и природозащитник Франсис Мутуа. Той събира изхвърлените по бреговете на родината си джапанки и ги превръща в изкуство. Преди да ви разкажем повече за това, което той прави, нека да видим колко е голям проблемът със замърсяването от джапанки в световен план. Мащабите му вероятно ще учудят много от вас, както учудиха и нас.

През юни тази година излезе доклад на Международния икономически форум, който още веднъж показа ужасяващото ниво на замърсяване на световните океани и морета. Според доклада годишно във водите на планетата попадат средно по 8 милиона тона небиологични отпадъци. Голяма част от тях са пластмасови изделия за еднократна употреба като найлонови торби, чаши и бутилки. Оказва се обаче, че и джапанките не са малко. Те се произвеждат основно от етилен винилов ацетат, полиуретан и други видове пластмаси, за които е нужно изключително много време да се разградят, ако се разградят изобщо. Много по-вероятно е да бъдат изхвърлени на плажа и да се превърнат в неразделна част от пейзажа, ако не дойде някой да ги почисти, а това невинаги се случва.

Толкова много ли са джапанките, които се изхвърлят, за да се превърнат в екологичен проблем? Оказва се, че да. Според проучванията около 3 милиарда души, повечето от които живеят в азиатските страни, носят джапанки ежедневно. Главно заради ниската им цена и лесния достъп до тях. Именно защото джапанките се носят от най-ниските социални групи, които живеят в райони с лоша инфраструктура, много голяма част от ненужните вече пластмасови джапанки се озовават в реките, а от там бързо попадат и в океаните.

Доказано е, че 90% от замърсяването в океаните идва само от 10 речни системи в света. Осем от тях се намират в Азия, това са реките: Яндзъ, Хуанхъ, Инд, Хай Хе, Ганг, Перлената река, Амур и Меконг. Джапанките, извървени в тези реки, не замърсяват само местните плажове и делти. Те попадат в океанските течения, които ги отнасят до бреговете на Африка и дори източните брегове на Южна Америка. През 2017 г. от бреговете на Кения били събрани 520 000 джапанки.

На състояла се наскоро в Квебек, Канада, среща на Г7 пред лидерите на държавите с най-големи икономики в света беше повдигнат и въпросът за замърсяването с пластмаса. Представителите на няколко от държавите се съгласиха да положат усилия за намаляване на пластмасовите отпадъци, но и да предприемат мерки, които да не позволяват те да попадат в световния океан, където се превръщат в истинска чума за морската флора и фауна.

Въпросът е обаче какво можем да направим ние хората по единично, за да избавим планетата си от този пластмасов бич. Естествено, първото нещо е да намалим замърсяването, което самите ние правим. Кенийският скулптор Франсис Мутуа, когото можете да видите във видеото по-горе, пък е избрал приложното изкуство, за да се бори със замърсяването, но, и което е по-важно, да насочва общественото внимание към този огромен проблем. Идеята му е колкото проста, толкова и гениална – той просто решил да превръща изхвърлените по бреговете на Кения Джапанки в произведения на изкуството.

Това, което прави Франсис обаче не е само да дава положителен пример чрез изкуство, а много повече. От 2005 г. насам той и членовете на неговата организация „Ошън Сол” са събрали повече от 1000 тона изхвърлени на бреговете на Кения джапанки. Освен екологичен ефект, дейността им има и социално изражение. Организацията наброява повече от 150 души, а всички те се издържат благодарение на приходите от събирането, почистването и превръщането на пластмасата в красиви, цветни скулптури. Освен това 10% от приходите на „Оушън Сол” отиват в подкрепа на други организации, които се занимават със спасяването на световния океан от пластмасовите отпадъци.

Естествено това, че някой находчив и съвестен човек на другия край на света може да намери старите ви джапанки и да ги превърне в изкуство, не означава, че трябва да ги изхвърлите в морето, след като почивката ви свърши.

от

публикувано на: 31/08/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: