Трите лица на Световното по футбол

29/06/2018
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Дотук Световното първото по футбол в Русия се оформя като едно от най-интересните в историята. Затова допринасят както относително равностойните отбори, така и зрелищните голове (в чуждите, но и в собствените врати), страхотните попадения от дистанция, отбелязани в първия кръг на груповата фаза и фактът, че няма изявен фаворит, а вечният претендент за титлата Германия не преодоля групите.

И така, докато очакваме фазата на директните елиминации с надеждата тя да се окаже дори още по-интересна, нека да направим кратка рекапитулация на добрите, лошите и откровено странните неща, които правят най-голямо впечатление досега на Световното в Русия.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Добрите неща

Изключителните голове

Да се избере най-красивият гол в турнира до момента е почти непосилна задача, заради изключително зрелищните подадения, която паднаха още в първата половина на турнира. И все пак ако трябва да откроим няколко, няма как да не започнем със зашеметяващия гол с две греди на Начо от Испания през първото полувреме на мача с Португалия, завършил 3:3,  далечният изстрел на Джеси Лингард срещу Панама за победата на „трите лъва“ с 6:1, техничното изпълнение на Мохамед Сала срещу Исландия, голът на Меси срещу Нигерия, голът на Рикардо Куарежма от Португалия срещу Иран и много други.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Стадионите

Въпреки притесненията преди началото на турнира, че някои от стадионите няма да са готови навреме, всички съоръжения в Русия са модерни, внушителни на външен вид и що се отнася до капацитета им. Най-важното обаче остава това, че са направени с мисъл за феновете. Стои, разбира се, въпросът колко от тях ще бъдат използвани по предназначение и след края на първенството и няма ли съоръженията в Сочи, Екатеринбург, Волгоград се превърнат в изключително скъпи, но и неизползваеми паметници на световното.

Видео асистент реферите (VAR)

Системата за видео преглед на спорните ситуации със сигурност е най-голямото нововъведение на това Световно. Въпреки разбираемите притеснения на феновете, че технологията няма да е изпипана достатъчно, в огромната част от случаите, в които се наложи намеса на съдията в така наречената „черна стая в Москва“, отсъжданията му бяха правилни и значително улесняваха рефера на терена. Сред тях най-много изпъква справедливо признатият гол на Южна Кория, който буквално изхвърли Германия от турнира.

portrait-3054494_960_720

Феновете

Тази може би най-важната част от едно световно първенство – запалянковците – също опроверга всички скептични прогризи. Феновете на мондиала са просто страхотни. Камерите често улавят хора с фланелки на различни нации да седят рамо до рамо на стадионите, а улиците на руските градове са буквално превърнати в безкрайни карнавали. Естествено във всеобщи любимци се превърнаха колоритните фенове на Сенегал и Нигерия. Не бива да пропускаме и внушителните исландци, които преместиха 20% от населението на държавата си в Русия заради Световното. Перуанците, които се класираха за първи път от 1982 г. насам, също внасят латиноамерикански колорит, заедно с обичайните заподозрени от Мексико, Аржентина и Бразилия.

Лошите неща

Мануел Нойер като Лерой Зане

Само Йоахим Льов знае защо е избрал да не повика бързоногото крило на английския шампион Манчестър Сити Лерой Зане на световното първенство. Каквато и да е била причината обаче, беше наистина тъжно да гледаме как в заключителните минути на мача с Южна Корея вратарят на Бундестима се опитва (и се проваля) да играе като крило. Както знаете, именно заел позицията на атакуващо ляво крило, Нойер загуби топката, което доведе до втория гол на азиатците.

Dance Schools Mass Mosquitoes En Masse

Насекомите във Волгоград

Този, на когото му е хрумнало да построи стадион „Волгоград“ там, очевидно има странно чувство за хумор. Много е възможно, по стар руски обичай, след като си тръгнат чужденците, тайгата да му се види тясна. Волгоград е горещ, прашен и пълен от летящи насекоми град, а ниско долу до реката летящите гадини са буквално безброй. На мача между Англия и Тунис футболистите бяха нападнати от рояци насекоми, което беше уловено от камерите и несъмнено оказа негативно влияние върху играта.

Вратарите

Може и да е малко прекалена генерализация, но тази година далеч не е успешна за вратарите, питайте Лорис Кариус, той ще ви каже. Явно лошият късмет се пренася и на национално ниво, защото дори и може би най-добрият вратар в света Давид Де Хеа направи детинска грешка в първия мач между неговата Испания и Португалия. Нойер също нямаше никакъв късмет, а фиаското му като ляво крило, за което вече стана дума, ще обикаля интернет доста време занапред. Титулярният страж на Аржентина Вили Кабалеро също направи два слаби мача и за третия беше оставен на скамейката.

camera-19223_1920

Видео Асистент Реферите

Системата е чудесна, когато влиза в употреба, но проблемът е в това, че не винаги се стига до видео разглеждане. Много от ситуациите просто не стигат до обжалване и неправилното решение си остава. Пример за това са двете очевидни дузпи, които не бяха свирени срещу тарана на Англия Хари Кейн. От друга страна, ВАР е причина за увеличаване на броя на 11-метровите наказателни удари, защото всяко леко докосване на топката в ръката на защитаващ се футболист, дори и неволните, се отсъжда. Не на последно място, повторенията отнемат много време и накъсват играта. Всички знаехме, че системата е процес на усъвършенстване, дано обаче този процес да е по-кратък.

Swindon Town Football Pain Injury Soccer Boo

Странните неща

Шпагатите на Панама

Очевидно някой е забравил да каже на панамците, че вече не сме в 1974 г. и на влизането с бутоните напред в крака на противника не се гледа с добро око. Панама отпадна от Световното без спечелена точка, а единственият отпечатък, който отборът остави, беше от бутонки и е върху краката на съперниците им.

Задържането на топката от Япония

Япония се пропуши през иглени уши към осминафиналите, при това по доста странен начин. В последния  мач „самураите“ дадоха почивка на шестима от ключовите си играчи, като в крайна сметка загубиха от Полша с 1:0. В края на мача обаче, явно разбрали, че Колумбия води на Сенегал, японците прекараха последните десет минути в безконечни разигравания, очевидно опитвайки се да бавят времето. Причината се криеше в това, че при равни, точки голова разлика и равенство в прекия двубой между Япония и Сенегал, „самураите“ се класират напред заради по-малко жълти картони – 4 за тях и 6 за африканците. Стратегията им беше изключително странна, защото, ако Сенегал бяха изравнили, нещо, което съвсем спокойно можеше да се случи, те щяха да изхвърчат от турнира. Очевидно е, че азиатците винаги четат всички правила, дори и тези с най-дребния шрифт и знаят как да ги използват.

Бирата свършва

Колкото и да е невероятно в Москва бирата е на път да свърши. Ясно е, че в Русия се тачи друго питие, но е странно как никой не е предвидил, че най-биропиещите нации в Европа ще изпратят най-биропиещите си хора за повече от месец в Русия.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Диего Армандо Марадона

Това, което видяхме от футболната легенда по време на мача на „галчосите“ с Нигерия, беше не само странно, но и малко плашещо. Радост, мъка, нерви, сълзи, танци и средни пръсти. Накрая всичко завърши с високо кръвно и лекарска намеса. Какво и да си говорим обаче, повече от 20 години след края на активната спортна кариера, Марадона отново е една най-големите звезди и на  това световно първенство.

от

публикувано на: 29/06/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: