Спасени от прилепите

28/02/2018

fruit-bat-1582189_1920Преди 110 години един мъж решава да се заеме с нелеката задача да избави американския щат Тексас от маларията. Той обаче е наясно, че ако действа сам, тази задача ще се окаже повече от непосилна и заради това си намира неочаквани съюзници – прилепите.

Планът на доктор Чарлз Кембъл бил много прост. Той знаел, че прилепите се хранят с маларийни комари и смятал, че ако насели най-засегнатите от малария региони с хиляди прилепи, те изключително бързо ще се разправят с болестотворните насекоми. А прилепите наистина са страшно ефективни малки изтребители на насекоми – едно малко прилепче с тегло само от няколко грама е в състояние да изяде над 3000 комара за една нощ.

Начинанието обаче не се оказало толкова лесно. Кембъл прекарал няколко години в безрезултатни опити, разполагайки малки по размери къщички за прилепи. Тогава решил да увеличи размаха си. Направил 10-метрова кула за прилепи, която имала няколко „жилищни“ етажа, хранилки (където били слагани големи парчета шунка) и отделения за изпражнения. Цялото съоръжение му стривало над 500 долара, които по онова време си били доста пари, и се оказало грандиозен провал.

36587_10f1c568cc9ed7d56f112a8492ca1340_large

Кембъл си дал сметка, че не разбира достатъчно добре поведението на прилепите и заради това не може да им осигури подходящи домове. Така той прекарал месеци, изучавайки пещери, естествено обитавани от прилепи, за да разбере от какво имат нужда летящите бозайници. През 1911 г. той създал нова, подобрена кула край езерото Мичъл, където 90% от населението страдало от малария. След четири години местността се превърнала в зона, напълно свободна от малария. Мълвата за успеха на домовете за прилепи бързо се разпространила и скоро 16 подобни съоръжения се появили на много места по света – от Сан Антонио до Италия. Всяка от новите кули повторила успеха на първата.

Доктор Кембъл, изобретател на къщата за прилепи, пионер в областта на медицината и световно признат учен в областта на прилепите, успява да спаси стотици човешки животи, които иначе биха били загубени заради маларията. Той става и причина за последващ закон, който превръща прилепите в защитени животни на територията на щата Тексас за повече от 30 години.

1200px-Hygieostatic_bat_roost_comfort_2009

Въпреки че в България почти няма маларийни комари, прилепите са важни за биоразнообразието и естественото саморегулиране не множество екосистеми. Някои от тях са редки и строго защитени видове и са напълно безвредни. Често се срещат и в градовете и обитават кухините на покривни пространства, тавани, стрехи, асансьорни шахти и други трудно достъпни за хората места.

На сайт, специално посветен на прилепите в България и част от организацията „Зелени балкани“ има подробни инструкции какво да правим, ако в дома ни случайно влезе прилеп и как да му помогнем да излезе, както и пълен списък с всички видове, обитаващи нашата страна.

от

публикувано на: 28/02/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: