Международен ден на джаза 2018

30/04/2018

Share

×

За пореден път 30 април ще бъде отбелязан по инициатива на ЮНЕСКО в над 190 страни като Международен ден на джаза. Тази година изборът на „столица“ е Санкт Петербург и по-точно Маринския театър. Артистични директори на събитието са посланикът на добра воля Хърби Хенкок, а от страна на домакините – известният саксофонист Игор Бутман.

Сред участниците откриваме множество имена, звучащи всеки ден в плейлистите на Бинар – естествено, от „Хамелеона“ на Хърби, през гласовете на французойката Сирил Еме (с неочаквана трактовка на „Нощ в Тунис“), вечните „Манхатан Трансфер“, бразилката Лусиана Соуза, Дайън Рийвс (и двете с китариста Ромеро Лубамбо) и малийската дива Фатумата Диауара (особено ценена в компанията на Роберто Фонсека), тромпета на Тил Брьонер, пианата на италианеца Антонио Фарао (с ударните на Маню Катче) и панамеца Данило Перес (с вокала на Касандра Уилсън), китарата на Лий Ритенауър (изненадващ сайдмен на Каетано Велосо).

JP3 & Theodossii Spassov @ BNR Studio 1
JP3 & Теодосий Спасов@БНР Студио 1.

Плейлистът ни обаче е посветен най-вече на българския принос в отбелязването на Международния ден на джаза от Европейския съюз за радио и телевизия (UER/EBU). Бинар е привилегирован да излъчи концерта на триото на Живко Петров JP3 със специален гост Теодосий Спасов. Концертът се състоя в Първо студио на БНР, откъдето са и снимките на колегата ни Влади Христов.

IMG_5335

Честит Международен ден на джаза на джазмените и джаз-душите, които, както е известно, не пропускаме и останалите 364 дни в годината!

от

публикувано на: 30/04/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: