Какво да четем по Коледа

23/12/2017

homecoming-to-coziness

Обикновено започва да ври и кипи от списъци – „10-те най-коледни филма“, „10-те най-коледни песни“, „10-те най-добри коледни подаръци“, „10-те не-знам-си-какво“. Този път Бинар реши едновременно да се поддаде на тенденцията и да устои. Мозъчният ни тръст се събра и реши да направим следното – „Списък с коледни четива“, като единственото условие беше в него да фигурират 5 български и 5 чуждестранни писателски имена.

Каква е разликата – че това не е класация, а списък, в който всеки от нас даде предложение. Той няма характер на топ 10, не подрежда нищо ни по хубост, ни по важност. Освен това далеч не претендира, че е изчерпателен. Това са просто нашите 10 предложения към вас, с които искаме да ви напомним, че книгите са чудесна компания през празничните дни.

“Nexus” на Хенри Милър

henrymiller1

Философът с железния фалос може и да не е най-очакваният избор за коледно четиво, но пък е изключително подходящ. Първата половина от романа „Nexus” – последната част на „Разпятие в розово“, се развива изцяло около коледните празници, така че, ако искате да прибавите малко еротичен екзистенциализъм към коледното си настроение, Вал е вашият човек. Особено подходящи са пета и шеста глава, които представляват едно от най-искрени и леко цинични описания на коледен празник със семейството.

Разказите на Иван Вазов

ivan-vazov

От един чужд класик прескачаме към нашия класик. Макар да се родени само през около 40 години, разликата в писателските гласове на двамата е от небето до земята. Въпреки това коледните празници са чудесен повод да си припомним творчеството на Иван Вазов. Нека този път изборът ни да не е насочен към „Под игото“ или „Епопея на забравените“, които всеки българин е чел поне по 2-3 пъти в живота си.

Нашето предложение са малко по-непознатите негови разкази от сборниците „ Утро в Банки“ и „Драски и шарки“. Произведенията в тях са чудесен начин да се потопите в епохата непосредствено след Освобождението, а кратките разкази „Просяк“, „Бъдни вечер в столицата“ и „Зимна разходка“ ви гарантират смесица между чувства на тъга и коледно настроение.

„Коледна песен“ от Чарлз Дикенс

????????

И като става дума за истинско коледно настроение, няма как да пропуснем вечното произведение „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Вероятно по време на коледните празници не една и две телевизии ще излъчат екранизации по вечната новела. Ние обаче ви препоръчваме да се насочите към първоизточника и от първа ръка да изживеете коледната трансформация на сребролюбивия Ебенизер Скрудж сред посещенията на трите призрака на Коледа.

Разказите на българските диаболисти

merrin_arrives_light-at-window_The-Exorcist

Оставаме на мрачно-коледна вълна с тези любимци на екипа на Бинар. Ранно творчество на Светослав Минков, Владимир Полянов и Георги Райчев ще намерите в достъпния онлайн сборник „Игра на сенките“. Може и в диаболистичните им разкази Коледа да не намира място, но цялата мрачна атмосфера на тези произведения е идеална за студени и тихи вечери, когато си седите вкъщи на топло, а навън някъде една тъмна фигура…

„Сиянието“ на Стивън Кинг

stephen-king-Sechet

Какво е Коледа без Краля на ужаса? Сиянието е безспорно най-зимният роман на Кинг, а може би и един от най-добрите му. През празничните дни понякога се случва така, че кръвта ни да замръзне от екранизацията на Стенли Кубрик. Но тук книгата е за предпочитане, най-малкото защото самият Кинг не харесва филма и го нарича „лъскава кола без мотор“ заради подменената психология на централния персонаж Джак Торънс.

Ако цял роман ви се вижда непосилна задача между празниците, можете да се спрете и на последната новела от сборника на Кинг „Особени сезони“. Четвъртото произведение „Начин на дишане. Зимна приказка“ е история, от която буквално ще ви хвръкне главата барабар с коледната шапчица.

 „Свирепо настроение“ от Йордан Радичков

1c1f52edd42bc427260ebd9f782bc95d

Един от най-важните сборници на един от най-добрите ни писатели, „Свирепо настроение“ е несъмнено четиво, към което всеки любител на българската литература рано или късно трябва да посегне. Дали странните, полу-селски, полу-градски разкази с нелинейна структура и огромна доза новаторство, побрани в сборника, са началото на българския постмодернизъм или не, не е от чак такова голямо значение. По-важното е, че разкази като „Януари“ и „Студено“ са идеални за глухите дни между празниците.

„Даровете на влъхвите“ от О. Хенри

maxresdefault (1)

Невъзможно  e да се направи какъвто и да е списък за четене около Коледа и този разказ на великия майстор да не присъства в него. Ако знаете, че по празниците ще имате време само за един разказ, прочетете този, дори и вече да сте го чели. „Даровете на влъхвите“ само в рамките на няколко страници побира всичко онова, което коледният дух всъщност е. След като го прочетете, ще искате още и още от О. Хенри, сигурни сме в това.

„Железният светилник“ от Димитър Талев

maxresdefault (2)

Вероятно всеки българин държи тетралогията на Талев близо до сърцето си. Може би е клише, но тази сага, описваща в пълнота живота на един български род по време на Възраждането от средата на ХIX век, е чудесно четиво по време на празници, в които именно семейните ценности са най-важното нещо. Вземете първия роман и просто започнете да го четете, без да мислите дали ще го завършите или не, и бъдете сигурни, че много скоро ще изпитате чувство на коледен уют.

„Хари Потър“ от Джоан Роулинг

upload-875a8510-a744-11e6-b161-7bbd0d8400f4

Скокът отново е огромен, но, както казвахме в началото, този списък няма характер на класация, нито пък претендира за някаква изчерпателност. Просто някакси в момента, в който заговорихме за Коледа, се сетихме и за очилатия магьосник, пък е добре да има нещо и за по-младите читатели. Във всички части на романите коледните празници имат централно място. Освен това уютната, почти домашна атмосфера на училището за магия „Хогуортс“ предразполага да си направиш един чай, да се завиеш с одеялото и просто да си четеш, независимо на колко години си.

„Чамкория“ от Милен Русков

milen-ruskov

Решихме да завършим с едно заглавие от тази година. Четвъртата книга на един от най-успешните съвременни български писатели излезе почти едновременно с екранизацията на предишния му роман „Възвишение“. Ние ви препоръчваме следващия му роман „Чамкория“, който този месец получи и своето подобрено и редактирано второ издание. „Чамкория“ е комична и на моменти трагична дълбока история за „шефьора“ на омнибус бае Славе и криволичещия му път през едно от най-динамичните в политически и социален смисъл времена в българската история – 20-те години на миналия век.

Така завършва нашият списък. Може би някое от заглавията в него ще привлече вниманието ви, но дори и това да не стане, за нас ще е достатъчно, ако той е събудил читателския ви интерес дотолкова, че през празничните дни да предпочете някоя книга пред боботещия компютър или телевизор.

от

публикувано на: 23/12/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: