Силата прави ли съединението?

19/10/2017
Демонстрация за каталунската кауза пред Европейската комисия в Брюксел - сн. Шави Корал.
Демонстрация за каталунската кауза пред Европейската комисия в Брюксел – сн. Шави Корал.

Европейският съюз и Каталуния. Ако съединението прави силата, вярно ли е обратното?

Официалните становища са ясни – веднага след 1 октомври Каталуния искаше от ЕС медиация. За евроинституциите, особено след пленарното заседание на Европарламента на 4 октомври това си остава вътрешно-испански въпрос. Въпрос: защо соберанистите не обърнаха внимание на гласоподавателите си, че дотогавашните им совалки из някои ключови европейски столици са ударили на камък и лозунгът „Каталуния извън Испания“ автоматично се превежда като „Каталуния извън ЕС“?

Т.нар.“словенски път“ (обявяваш независимост, която суспендираш, докато ЕС те признае официално) също не е комуникиран в пълнота – югославската федеративна конституция позволява формалното отделяне на членки на федерацията. Такава е и автономна област Косово, която имаше и собствена Академия на науките в Прищина, която на ротационен принцип председателстваше САНЮ (Съвета на академиите на науките и изкуствата на Югославия).

Ето хронология на последната седмица в отношенията ЕС (включително страни-членки) – Каталуния, с обратите в каталунската позиция, някои от които на 180 градуса:

Петък, 13

12:03 – Парламентарната комисия по външни работи към Словенския парламент гласува с 9:0 гласа резолюция, призоваваща за диалог между испанската и каталунската власти, отбелязваща непропорционалната употреба на сила от органите на реда и не на последно място признаваща правото на самоопределение. В понеделник, 16 октомври същата комисия се обърна към словенското правителство да призове ЕС за намеса в полза на диалог.

Събота, 14

8:00 – Белгийският вестник „Льо Соар“ публикува мнението на премиера на страната Шарл Мишел – „ако диалогът между испанските и каталунските власти се провали, е необходима международна и европейска медиация“. Мишел също застъпва позицията „насилието не може да е форма на диалог“. Това поражда дипломатическо напрежение между двете страни и Испания заплашва да оттегли подкрепата си за белгийската кандидатура за шеф на Европол. По тази причина белгийската евродепутатка Хелга Стевенс сравнява Рахой с Ердоган.

Неделя, 15

14:24 – Кметът на Париж с испански корени Ан Идалго туитва, че „статутът на Каталуния трябва да еволюира, но независимостта няма да е добра нито за нея, нито за Испания“. Пред френската BFM TV (станала международно известна и около атаките срещу „Шарли Ебдо“) тя дава да се разбере, че с нея е бил установен контакт за евентуално посредничество, без да даде повече подробности.

Понеделник, 16

13:18 – Депутатът в каталунския парламент от ултралевите соберанисти Салелас в ТВ интервю заявява по повод неприетото от централната власт писмо на Пучдемон за „суспендирана воля на народа“, че „без обявяване на независимост, външните сили няма да се помръднат“.

14:15 – Бившият френски премиер (с каталунски произход) Манюел Валс подкрепя испанския премиер Рахой, признавайки, че „кадрите от полицейските акции са вълнуващи, но има само ранени, няма убити и не може да се говори за репресия от страна на тоталитарна държава“.

Вторник, 17

7:17 – Испанското правителство изпраща в Брюксел коригираните си предвиждания за бюджета, в които растежът на страната е намален с 0,3%, а дефицитът съответно се увеличава също с 0,3%. Междувременно два лидера в хранително-вкусовата промишленост, винопроизводителите „Кодорниу“ и макаронените изделия „Гало“ също се изнасят от Каталуния (съответно в Риоха и в Кордова). С това броят на каталунските предприятията, избрали ново седалище в рамките на ЕС става 691. Спадът в туризма след допитването от 1 октомври е 15%, като се очаква при продължаващи конфронтации да достигне до края на годината 30%.

9:02 – „Омниум културал“  – една от двете индепендентистки граждански организации, чийто лидер бе оставен в затвора за организиране на мирните демонстрации в навечерието на допитването на 1 октомври, се обърна в социалните мрежи на английски към всички граждани на ЕС „да не гледат настрани, да помогнат на Каталуния и да спасят Европа“ (1 милион гледания до 10:30 на 18 октомври). Късно предишната вечер подобни позиции заеха и бившият гръцки финансов министър Варуфакис  (0:41) и основателят на Уикилийкс, Асанж (23:53). Арестът бе определен като варварски и от кмета на Барселона Ада Колау (23:02). Певецът-депутат Луис Ляк призовава да не се следват провокативни лозунги (9:23).

11:25 – Шведският външен министър Маргот Валстрьом намира тона в писмото на Пучдемон до Рахой за помирителен и е обнадеждена за възможностите за политически диалог между испанското и каталунското правителство.

14:00 – Еврокомисарят Московиси не допуска, че ЕС може да наложи медиация между испанското и каталунското правителство, но ги призовава към „инвентивен и братски диалог“ .

14:18 – Конституционният съд на Испания единодушно определи за неконституционен референдума на 1 октомври.

14:22 – Между 30 и 40 протестиращи с каталунски знамена са снимани пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, погрешно тагната от кореспондента на каталунската обществена ТВ като европарламент. Подобни като бройка присъстващи са снимани от каталунци на символични протести пред Бранденбургската врата в Берлин, „Бурж-ал-Араб“ в Дубай, „Св.Стефан“ във Виена, както и в Париж и Лондон. Таговете говорят за „концентрации“ – лично за нас преувеличени дори и в случая на Мадрид – Пуерта дел Сол, но не и в Барселона, където става дума все пак за около хиляда пъти по-многобройни протестиращи.

18:59 – В разговор с Рахой, британският премиер Тереза Мей го уверява, че Обединеното кралство няма да признае едно хипотетично обявяване на независимост на Каталуния.

Сряда, 18

11:12 – В представителството на Каталуния в ЕС съветникът по външните работи Раул Ромева казва: „Не търсим медиации, а преговори“.

11:55 – Официален Мадрид предлага нови избори в Каталуния като алтернатива на прилагането на чл. 155 от Конституцията за ограничаване автономията на областта. 40 минути по-късно каталунското правителство заявява, че няма такова намерение, като действията му ще се ръководят от начина, по който Мадрид ще приложи чл. 155.

15:09 – Генералният секретар на испанската социалистическата партия е в Брюксел да обясни какво всъщност е чл. 155 и защо това е тяхна подкрепа за държавността, а не на Народната партия. Малко по-късно Пучдемон преобърна конструкцията „обявяване на независимост – задействане на чл. 155“ на 180 градуса.

Четвъртък, 19

7:29 – Испанският външен министър по време на визитата си в Румъния потвърждава готовността на правителството му за диалог. Създадена е парламентарна комисия за конституционни промени спрямо очакванията на Каталуния.

11:54 – Председателят на Европарламента настоява в писмо Пучдемон да не декларира независимост, тъй като ЕС няма да я признае. Рахой е в същия момент в Брюксел на среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС.

14:49 – Френският президент Макрон заяви в Брюксел, че темата на посланието на срещата на върха днес и утре е единство на Испания. Десет минути по-рано в същия дух е и изказването на германския канцлер Меркел – „решението на кризата между правителствата на Испания и Каталуния е възможно единствено в рамките на испанската конституция“. Почувствани изолирани, след дълго мълчание бившият италиански премиер Берлускони и настоящият руски президент Путин също се чувстват длъжни да се изкажат за Каталуния. Първият твърди, че не би изпращал сили на реда в деня на референдума, а вторият – че това си е вътрешноиспански въпрос, но Европа е закъсняла с него, каквото и да значи това. Случайно да сте учудени?

20:42 – Доналд Туск, Председател на Европейския съвет смята, че няма място за никаква европейска медиация. Часове по-късно, заедно с председателите на Европейския парламент и на Европейската комисия ще получат в присъствието на Рахой от краля Фелипе VI учредената в 1986 г. Награда на Принцесата на Астуриас за разбирателство. Наградата за 2017 се присъжда на ЕС.

Еманюел Макрон в Брюксел за единството на Испания.
Еманюел Макрон в Брюксел за единството на Испания.

Единственият въпрос е дали позицията за силата на закона, защитавана от Рахой и ЕС ще е достатъчна. Защото, ако съединението прави силата, силата не винаги прави съединението възможно в по-дългосрочен план.

от

публикувано на: 19/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: