Оцелявай лесно

09/10/2017

https://youtu.be/rN4hQ4BaO4Y

Дивата природа си е страшно нещо, особено ако се озовем в нея неподготвени. Оцеляването в такива моменти става доста трудно, но трудно всеки може да оцелява, по-важното е как да оцеляваме лесно.

Четенето на книги по темата може да ни даде добра теоретична подготовка. В днешния визуален свят обаче видеото предоставя много по-добри възможности за обучение.

И ето, че се намират двама сървайвъри, които смело се заемат с тази нелека задача. Цветан Найденов и Светослав Атанасов правят първия в България сериал със съвети за лесно справяне в трудни ситуации „Оцелявай навсякъде“.

В него те ни запознават с напълно приложими техники и умения, които буквално могат да ни спасят живота. Срещаме се с Цветан, за да ни разкаже за сериала и какво е да си сървайвър в България.

Tsvetan 3

Достатъчно ли е само гледането на клипове, за да оцелеем в непредвидена ситуация? Какво друго е нужно?

От опит знаем, че от гледането на клипове може да се научат доста неща и именно това ни кара да продължаваме да снимаме нашия сериал вече повече от 2 години. Наши приятели и фенове постоянно ни пишат за ползата от научените умения, така че това е основното и да продължаваме да го правим. Да не забравяме, че друг такъв сериал няма в България.

От друга страна, част от придобиването и запазването на дадено умение е изпробването и практикуването му, както и постоянните тренировки. Всеки един човек може да си симулира условия на критична ситуация и да изпробва вече придобитите умения (строене на подслон, палене на огън, първа помощ и др.) в реална среда (в гората, сред полето, по скалите и т.н.), за да може да се справи, ако някога му се наложи да ги използва в реална ситуация.

И последно, но в никакъв случай на последно място са паниката и страха. Те могат да бъдат разликата между живота и смъртта. Затова тренирайте страха си, за да работи във ваша полза и се опитвайте да запазите спокойствие всеки път, когато положението стане напечено, та дори и в ежедневието ви.

8

Към каква публика са насочени вашите видеа?

Епизодите, които правим са предназначени за всички хора, които искат да научат по нещо ново за оцеляването навсякъде. Съвсем наскоро направихме промени относно марката и епизодите вече ще излизат под името „Оцелявай навсякъде”, и ще бъдат насочени изцяло към българската аудитория, като все пак ще има английски субтитри и за всички англоговорящи фенове до момента.

Кои са трите неща, които непременно вземаш със себе си, когато излизаш в природата?

Трите неща, които винаги са с мен: остър нож, телефон с GPS и карта на местността, където отивам, и раница, пълна с позитивизъм. Както се казва: „Очаквай най-доброто, но се подготви за най-лошото”. Човек трябва винаги да е подготвен.

15747618_1614523511895043_2283603959420882202_n

Новият сезон на сериала се нарича „Предизвикателства“. Какво е предизвикателството за което си мечтал, но още си нямал смелост?

Не мога да кажа, че е имало нещо досега, за което да не съм имал смелост, но е факт, че има много неща в живота на всеки, за които се изисква някаква доза смелост. Често това са нещата, които ни помагат за цялостното развитие. За излизането от зоната на комфорт, както се казва. Затова обичам да ги правя.

Едно от нещата, за които винаги съм мечтал е да обиколя света, да снимам и да опозная другите националности и култури. Работя по въпроса за осъществяването на тази мечта повече от 10 години и пътувам винаги, когато ми се отдаде възможност.

3

Член си на „Организация на българските скаути“. Разкажи ми повече за вашата дейност?

Това е една доброволна, неправителствена и образователна организация, която има за цел да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален и духовен потенциал, накратко казано: да ги направи по-добри хора, които от своя страна да допринесат за изграждането на един по-добър свят.

Най-важното е да се знае, че освен добре подготвени за всякакви бедствени ситуации, те са хора, на които можеш напълно да се довериш.

Хората обикновено си мислят, че скаутите ходят само по лагери и се забавляват, но истината е, че освен това те са най-активните доброволци, които можете да срещнете навсякъде и помагат по всякакъв начин, както на нуждаещите се, така и за изграждането на едно по-добро бъдеще за всички.

„Организация на българските скаути” е единствената за България пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение, чийто главен скаут е Беър Грилс, с кого преди няколко месеца се срещнахме и говорихме за организацията и за нашия сериал за оцеляване.

12115950_10207638471390099_7417219844902918034_n

Всеки ли може да стане скаут? Какви хора са скаутите?

Абсолютно всеки, но трябва да се знае, че организацията е доброволческа и всеки един, който стане част от скаутското движение се заклева да следва скаутския закон и следните принципи: дълг към Бога, дълг към другите и дълг към самия себе си.

Скаутският закон гласи:

Пред честта си и пред всички тук,

обещавам да се старая според силите си,

да изпълнявам дълга си към Бога и Отечеството,

да помагам на другите

да спазвам закона на скаута.

Обещах!

Много силни думи и много голяма отговорност, бих добавил аз и приканвам всички младежи да се включат в това прекрасно доброволческо движение. 

16387890_1685352854812108_7642271546873879150_n

Кой е твоя първи съвет към оцеляващите в дивата природа?

Запазете самообладание и с усмивка посрещайте всички спънки пред себе си. Разбира се, бъдете винаги подготвени и се опитайте да не попадате в такива ситуации.

Лично теб какво те води в ситуация на оцеляване – импровизацията или натрупания опит и знанията?

Импровизацията и знанията са основни фактори в ситуация на оцеляване, но това, което за мен прави разликата, е позитивизмът и силното желание да се прибереш при хората, които обичаш.
Без значение дали имаш цялата нужна екипировка и дали си изчел и изгледал всички филми за оцеляване, ако умението да се усмихваш дори в най-тежките моменти не е с теб – си загубен. Това важи и във всекидневието.

Как се прави подслон за 5 минути? Възможно ли е изобщо това?

Напълно възможно е и е показано в първия епизод от четвърти сезон на „Оцелявай навсякъде”. Идеята е, че понякога времето рязко може да се промени и трябва да действате изключително бързо. Да, за 5 минути няма как да си направите идеалния подслон, който няма да пропуска и капка дъжд, но пък ще ви спаси живота, а това е най-важното в тези критични ситуации.

https://youtu.be/IWj1-SpGpqs

Правите филми за оцеляване в природата, а как да оцеляваме в градска среда?

Във втория сезон на поредицата сме показали няколко умения за оцеляване в градска среда, но планираме да направим отделен сезон и за това. Със сигурност ще е интересно!

Какви изненади да очакваме в следващия епизод?

В следващия епизод очаквайте да стане по-топло от обикновено с една животоспасяваща искра. Петък (13 октомври) ще разберете, дали денят ще е фатален със следващото предизвикателство или пък напротив.

new shirts

от

публикувано на: 09/10/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: