Картини от една изложба 08.09.2012

03/09/2012
Sketches of Spain

В началото на 1959 MILES DAVIS и GIL EVANS търсят идеи за новия си съвместен албум. В къщата на басиста Joe Mondragon актьорът Boris Karloff донася плоча със записа на „Concierto de Aranjuez“ или „Концерт от Аранхуес“ за китара и оркестър от JOAQUÍN RODRIGO. След като я слуша няколко седмици, MILES се оплаква:

„Не мога да я махна от главата си. Отидох при GIL и му я пуснах. Той я хареса, седнахме заедно и както обикновено, си съставихме план за работа“.

За целите на този албум GIL EVANS преаранжира средната част, адажиото, на оригиналния концерт от RODRIGO, при което MILES изпълнява повечето от китарените партии.

„Когато с GIL започнахме работа върху този албум изобщо нямахме представа, как ще изглежда всичко, то стана някак от само себе си. Мелодията обаче е толкова силна – продължава MILES – че нищо не можеш да добавиш. Ако се опиташ да я трансформираш в би-боп, тя ще те издуха като зърно от пуканки. Открих и още нещо – тя става все по-силна, колкото по-тихо я свириш и обратното, колкото по-силно свириш, толкова по-слаба става.“

GIL EVANS се затваря в библиотеката и се заравя в цял куп от книги, посветени на испанската и в частност, на фламенко музиката, както и на живота на испанските роми. Намира десетки плочи със записи, най-вече поредицата на Alan Lomax за фолклорна музика от цял свят.

„Толкова бях вътре в този проект – споделя MILES – че един ден се хванах, че искам да позвъня по телефона на самия себе си и да си кажа да си затварям устата. Но съм си такъв, винаги се опитвам да направя нещо, което дотогава не съм могъл“.

По време на записите в студиото често идва и Hall Overton, известен композитор в областта на класическата музика, който има опит в джаза като пианист и аранжор. Той казва за нотния текст: „Това е най-трудното нотиране, което съм виждал някога за джазов аранжимент“.

Албума „SKETCHES OF SPAIN“ или „СКИЦИ ОТ ИСПАНИЯ“ ще чуем в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 8 септември, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 03/09/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: