7 растения, които ще донесат „щастие“ и присъда на всеки

11/04/2017

Aronia03 (1)

Миналата неделя беше Цветница, позната също като малката Нова година на цветарите (голямата е на 15 септември) или  като „три минзОхара за 5 лева, како!“.

Предприемчивият цветар обаче знае две и двеста и за да засили още повече оборота си, в интернет пространството като отровни бръшляни плъзнаха статии от типа на „10 стайни цвeтя, които ще ви донесат щастие и просперитет“, „10 цветя, които да подарим на любимата жена“ и т.н. И понеже ние в Бинар също си падаме парче цветари и разбираме от китки, но и мразим евтини рекламни трикове, решихме да направим един кратък списък с цветя и растения, които наистина ще ви донесат щастие, макар и краткотрайно.

След това дори в възможно да си продадете къщата и да заживеете под някой мост, а накрая да се озовете и в затвора. Щастието обаче, макар и кратко, си е кеф, както е казал накр… поета,  така че нека да видим кои растения могат да ви донесат свръхдоза щастие.  И накрая за неразбралите или вече ощастливените –  консумирайте този материал с „арония“(на снимката по-горе) и с ирония наум.

Канабис

kanabis660Започваме очаквано и лекично с билката, която направи петричките баби доста по-известени от бистишките им наборки. Гледа се лесно, не иска много грижи, на практика е плевел.  Тревата обаче винаги е била на мода, а  естетическите ѝ качества са безспорни, затова и пазарите са пълни с турски дрехи, върху които се мъдрят сребристи щампи с листата на растението.

Освен че ще отиват до пердетата ви, цветовете на марихуана са медоносни, така може да си гледате и пчели. Есенно време, когато конопът изсъхне, защото растението е едногодишно, съберете листата и прецъфтелите цветове и ги запалете пред блока. Целият квартал ще се събере да се посмее, след това ще дойде и гражданска защита, а и полицията, за да ви приберат там, където зимуват и петричките баби – в затвора.

Опиумен мак

poppy-186925_1920

Макът със сигурност е най-красивото цвете в списъка. Червените му цветове са отклонили не един и двама пътници от правия път. И това не важи само за Дороти и Лъва от популярната детска книжка, а за бая народ, поел пък бранните макови полета от морфинова, а по-късно и хероинова зависимост. Твърди се, че им е било приятно, поне в началото… Ако превърне апартамента си в макова плантация, можете да проверите точно кога спира хубавото и започва ужасното. Имайте предвид обаче, че е много вероятно Русия да ви обяви война. Ако не вярвате, питайте Афганистан. И те така – първо имаше „разцветали макове и груши“, ама после  –  „бам-бам-бам, вземи тез‘ катюши“.

Гъби Псилоцибинки

mushrooms-1785273_1920

В началото на демокрацията бая народ превърна мазетата си в гъбени ферми. Не един и двама предприемчиви чичовци на средна възраст отглеждаха печурки в големи черни чували, а след това ги продаваха по кварталните пазари. Вие можете да минете на следващото ниво и да започнете да отглеждате един от 190-те вида халюциногенни гъби, а след това да се опитвате да ги пласирате, те със сигурност са по-скъпи от култивираните печурки. Вероятно можете да ги затваряте в буркани по някоя бабина рецепта. Това ще ви гарантира редовна клиентела и смешно подстригани тийнейджъри, а в началото вероятно ще обърка и полицията. Рано или късно, разбира се, ще ви хванат и също като гъбите, бая ще си полежите на тъмно и хладно в някой неприятно място, но поне ще можете да разказвате на колегите там за баба си и за нещата, които сте халюцинирали заедно.

Салвия девидорум

salvia-verticillata-1460309_1920

Това растенийце е братовчед на градинския чай, но в последно време стана изключително популярно благодарение на странния ефект, който оказва, след като се изсуши и изпуши. Твърди се, че злоупотребата с него изкривява представата за времето и 5 минути могат да ви се сторят като часове. В интернет можете да видите безброй клипове на хората, които го пушат. Сами преценете дали изглеждат щастливи или не чак толкова, но не забравяйте да си сложите лигавник, че понякога нещата стават… разтегливи.

Кока

coca-leaves-43289_1920

Въпреки, че идват горе-долу от едно и също място, коката и кокото (какаото) не бива да се бъркат. Едно е кафяво, върви с мляко и се пие, другото е бяло, смърка се и върви със сърдечни проблеми, инсулти и понякога дори шизофрения. И все пак има и някои позитиви в това да се опитате да превърнете площадката зад блока в кокаинова плантация. Ако градинарството ви се удава, още от първата реколта ще направите бая пари, които роднините ви ще харчат с кеф,  докато вие лежите в панделата и някой як мъжага ви вика „Миче“.

Пейот

1024px-Lophophora_williamsii

Това малко кактусче не вирее много по нашите ширини. Даже хич не вирее, а предпочита джунглите на Мексико. Затова вероятно ще трябва да го гледате на влажно и топло място – най-добре в банята, а от душа непрестанно да тече вряла вода. Има само един малък недостатък – ще ви се наложи поне 30 години да се къпете у съседите, защото толкова са нужни пейотът да цъфне за първи път, а чак след това можете да го ползвате по предназначение. Предназначението и ефектите от него подробно са описани от Кастанеда и се въртят около здрави халюцинации и астрално общуване с духовете на кармичните ви предшественици. Друг е въпросът дали миризмата на коч, която се носи около вас вследствие на липсата на баня, няма да накара дори и кармичните ви роднини да ви избягват.

Мораво рогче

546256983-claviceps_purpurea_2013_2

Моравото рогче е един от най-старите начини да ти стане „хубаво“, познати в Европа. По същество, това е паразитна гъба по житните култури, която съдържа в себе си ЛСД.  Как точно ще започнете да отглеждате ръж в апартамента си и как ще я накарате да се зарази с мораво рогче, честно казано, не ни е много ясно. Но ви съветваме и да не опитвате, защото, макар и не особено незаконно и гарантиращо силни халюцинации, моравото рочге, или Claviceps purpurea както му казват умните хора, води до изключително неприятна болест по крайниците, позната като ерготизъм. Колко неприятна ли? Ами да кажем, че монашеският орден на Св. Антоний – постигнал най-големи успехи в лекуването ѝ, е познат още като ордена на ампутаторите.

Накрая, силно се надяваме, че чувството ви за хумор, а и всички други ваши членове, са си на местата, а  тези растения и вещества ще си останат само тук  – в гъбения кръг на шегата, а не в домовете ви и телата ви,  защото в противен случай страстната седмица ще ви се види доста… мъчна.

от

публикувано на: 11/04/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: