Да се хванем за зелено

20/03/2017

Дойде ли пролетта, бързаме да се хванем за зелено. Всеки, който има дворче, че дори и по-обширна тераса, започва да се оглежда за семена. На какви семена да заложим обаче – на наши родни, за да запазим традицията, или на промишлени, които ще ни дадат по-голяма реколта, но с пластмасов вкус.

Cereal

Филмът „Семе: Неразказаната история“ ни дава отговори на някои от тези въпроси. Той видя бял свят пред българската публика като част от София Филм Фест, а показването му не е случайно. Лентата на режисьорите Тагарт Сийгъл и Джон Бец печели отличия в Роуд Айлънд ’16 – Награда „Зелена планета“, Нашвил ’16 – Най-добър документален филм, Сан Диего ’16 – Наградата на публиката.

seed2

Малко неща са така чудотворни и жизнено необходими, както семената. Те са почитани и ценени още от зората на човечеството. През последния век 94% от разнообразните местни сортове семена са изчезнали. Филмът разказва за отдадени на каузата хора, пазещи хранителното ни наследство, което е на 12 000 години.

Докато биотехнологични и химически компании контролират по-голямата част от семената, фермери, учени, адвокати и други хора, решени да опазят разнообразието, водят битка, подобна на тази между Давид и Голиат, за да защитят бъдещето на храната ни.

кълнове-а

По света нещата стоят така. Ние в България пък си имаме „Независим Фестивал за свободна размяна на семена, разсади и фиданки“. Той ще се проведе за пета поредна година в Парти център „Ути“, гр. Елин Пелин. Датите са 28, 29 и 30 април.

Ето какво казват самите организатори на събитието: „Ние сме любители ентусиасти, които работят в 7 основни градини, в които отглеждаме различни видове стари сортове зеленчуци, които са изчезнали от пазара“.

16602166_1764271163893868_758562776035775999_o

Сред главните идеи на ентусиастите са създаване на общество от пазители на стари и ценни сортове семена от зеленчуци и плодове и на независима банка за семена, в която да се включат хора от цялата страна. Както и раздаване на безплатни семена от всички ценни и стари сортове, които са застрашени, като така те ще бъдат запазени за бъдещите поколения извън преките бизнес интереси на търговци и вносители на хибриди.

Дали тази благородна мисия ще успее, е въпрос с много неизвестни. Но дори само опитът в тази насока е достоен за уважение. Всеки, който иска да подкрепи начинанието, може да се включи във фестивала.

от

публикувано на: 20/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: