Русалките мразят пластмаса

16/03/2017

Канадският фотограф Бенджамин Вон Уонг наскоро създаде серия от невероятни изображения с екологични послания. В негово вдъхновение се превръщат русалките и донякъде пластмасовите бутилки, с които ни се налага да се сблъскваме ежедневно. Оказва се че, за разлика от средностатистическия консуматор, русалките изобщо не обичат пластмаса, защото тя е сред основните замърсители на океаните. Кампанията на Уонг „Русалките мразят пластмаса“ цели фотографиите отново да насочат общественото внимание към проблема. Именно затова вместо във водата, русалките на Уонг плуват в море от пластмаса.

VonWong_PlasticMermaid-4_Plastic_Drain-1024x683

Изчислено е, че до 2050 г. броят на пластмасовите отпадъци в морето ще започне да надвишава този на рибите. Посланието на фотографа от Квебек е повече от ясно – русалки може и да няма, но пластмасовите отпадъци са съвсем истински и, ако продължим да я караме по този начин, децата ни ще започнат да плуват в тях, а кой знае, може дори и опашки да започнат да им никнат от всичкото това замърсяване.

VonWong_PlasticMermaid-2_Plastic_Beach-1024x683

Подходът на Уонг обаче е необичаен, защото той търси красивото дори и в отпадъците и не представя пластмасата в ужасната ѝ светлина на замърсител, който не се разлага в продължение на стотици години. За целите на начинанието канадския артист е използвал над 10 000 бутилки в различни цветове, като с тях той сполучливо наподобява цветовете на океана.

Проектът е реализиран в склад, намиращ се в САЩ, с участието на цяла армия от доброволци. В продължение на три дни екипът на Уонг внимателно аранжирал динамичните фотографии. След края на снимките се наложило 25 души в продължение на 2 дни непрестанно да работят, за да успеят да изчистят склада от разхвърляните из него 10 000 пластмасови бутилки. А това е само един склад – едва ли човек би могъл да си представи колко усилия ще са нужни да се изчисти световния океан.

3B7493AF00000578-4043360-The_Canadian_artist_used_10_000_plastic_bottles_to_create_his_ph-a-23_1481972406788

Освен снимките е Уонг създал и петиция, която призовава за опазване на водите и е подписана вече от повече от 10 000 души. Самият Уонг определя „Русалките мразят пластмаса“ като най-успешния си проект досега и са надява чрез него поне малко да допринесе към каузата за опазването на океаните.

Всички изображения и допълнителна информация можете на намерите в личния блог на фотографа.

Проектът на Бенджамин Вон Уонг идва точно навреме, за да можем с него да отбележим Националната седмица на водата. Събитията започвнаха на 16 март и продължават до 22 март, когато се отбелязва Световният ден на водата. Основни организатори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Сдружение „Аз обичам водата“ с медийната подкрепа на БНР.  На датите 20, 21 и 22 март в сградата на УАСГ ще бъдат организирани информационни турове като част от отбелязването на 75-ата годишнина на висшето учебното заведение.

от

публикувано на: 16/03/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: