Новости за Купа Странджа 2017

21/02/2017

От 21 до 26 февруари ще се проведе 68-то издание на най-стария турнир по аматьорски бокс в световен мащаб – „Купа Странджа“. Над 280 състезатели (210 при мъжете и 72 при жените) ще се включат в надпреварата, която ще се проведе в реновираната зала „София“ в Борисовата градина.

България ще бъде представена от повече от 30 състезатели, а в първите дни двубоите ще се провеждат на два ринга. Сесиите ще бъдат по две на ден – следобедна с начало 15:00 ч. и вечерна със старт 18:00 ч.

Феновете ще могат да наблюдават мачовете от първите дни срещу 5 лв. на ден, а пропуските за полуфиналите (25 февруари) и финалите (26 февруари) ще бъдат по 10 лв.

Турнирът за Купа „Странджа“ е ежегоден, като първото му издание е през далечната 1950 г., когато двубоите се играят на стадион „Юнак“ в столицата. 14 години по-късно надпреварата става международна, а от тогава репутацията на турнира не спира да расте. Чак през 2011 г. в турнира се включват и жени, а от 2016 г. се присъжда и отборна титла.

Сред новостите в тазгодишното издание е, че жените ще боксират в 3 части по 3 минути, а не както досега в 4 по 2 мин. Така правилата за мъжките и женските мачове ще станат едни и същи. Тази промяна бе приета от Международната боксова асоциация (АИБА) през декември 2016 г., уточнява официалният сайт на Българската федерация по бокс (БФБокс).

Носителите на Купа „Странджа“ при мъжете и при жените ще бъдат определени от супервайзъра на надпреварата.

Паралелно с турнира в зала „София“ ще се проведе и специален курс за съдии (категория 3 звезди на АИБА).

„Готови сме за турнира. Проведохме много успешен лагер на Белмекен, за което благодаря на федерацията и на треньорския щаб, в който влезе и психолог“, заяви старши треньорът на националите – кубинецът Жоел Солер Арате. „Осъществихме нов проект с включването и на млади и перспективни боксьори, които се влагаха дори повече от мъжете. На тях им предстои европейско първенство в България, а на мъжете – европейско и световно първенство, където са насочени основните ни усилия. Целта ни за „Купа Странджа“ е да подобрим статистиката от миналата година, когато записахме 15 загуби с 1:2 съдийски гласа“, допълва кубинецът по време на официалното представяне на турнира.

Видео от изказването на кубинския треньор на националите:

Мнението на помощник-треньора на България Александър Александров:

от

публикувано на: 21/02/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: