Плажът Авароа или как двама баджанаци спасяват света

05/02/2017

a1В коледната вечер на 2015-а година двама новозеландски баджанаци разпалено обсъждат обичайните теми: ръгби, крикет, цените на пазара на имоти, политиката в страната. Докато си похапват заедно със семействата си, Дуейн и Адам стигат и до най-скорошния повод за негодуване: прекрасният 7-хектаров плаж Авароа в Националния парк “Абел Тасман” е обявен за частна продажба на свободния пазар. (В Нова Зеландия има толкова много природни красоти, че е неминуемо част от тях да попаднат в частни имоти). Обявената цена на плажа е 2 милиона новозеландски долара. Двамата баджанаци са дочули, че към него вече има и интерес от чужди купувачи.

– Да му се не види, Адам, звучи много, ама това са няколко 3-стайни апартамента в Оукланд!

– Така е, Дуейн. То е все едно 2000 души да дадат по хиляда долара. Или 5000 човека да дадат по 400 долара! Не е чак толкова непосилна сума.

Огорчените баджанаци просто не могат да се примирят, че красивият плаж след 3 седмици (толкова е обявеното време за продажбата) ще бъде нечия лична собственост.

– Аз мога да дам хиляда долара! – отсича Дуейн.

– И аз ще дам толкова – категоричен е Адам. – Ако ни помогнат и други новозеландци, може пък да съберем 2 милиона за 3 седмици, а? Ще откупим плажа и ще го дарим на DOC!

(DOC=Department of Conservation, ключова държавна организация, натоварена да се грижи за опазването на природното и историческото наследство на страната. Къмпинги, паркове, природни забележителности – DOC e навсякъде и действа с помощта на доброволци от общините).

a2В следколедните дни Дуейн и Адам вдигат сайта givealittle.co.nz и правят фейсбук страница в подкрепа на инициативата си. Само след няколко седмици 40 000 новозеландци са подкрепили финансово идеята, но двата милиона още не са събрани. Тогава, за щастие, благотворителният тръст “Джойс Фишър” и новозеландското правителство решават до додадат нужния остатък до целта от 2 милиона.

На 25 февруари 2016 година сделката е официално затворена и плажът Авароа е свален от обявите на пазара. Хората, начело с двамата баджанаци – Дуейн Мейджър и Адам Гард – подаряват плажа на DOC, “за да могат бъдещите поколения новозеландци да се радват на плажа завинаги”. На 10 юли 2016 дарението се отпразнува с тържество на плажа, който никога повече няма да бъде заплашен от частни инициативи.

Ако тук ви идва да възкликнете обичайното „Това в България никога не може да стане!”, моля, спестете ми го – предварително благодаря.

Петя Кокудева

от

публикувано на: 05/02/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: