Григор, без когото не можем

09/01/2017
Григор с Купата от Бризбейн.
Григор с Купата от Бризбейн.

Григор Димитров започна новата 2017-а по най-добрия начин, с шампионската титла от силния турнир по тенис от серията АТП 250 в Бризбейн, Австралия. При това Гришо спечели петия си трофей в своята кариера, след като по пътя си към върха надигра трима състезатели от топ 10 на световната ранглиста.

На четвъртфинала в Бризбейн българинът елиминира австриеца Доминик Тийм (№8), с когото ще бъдат поставени като №1 и №2 на предстоящия турнир по тенис в „Арена Армеец“ в София през февруари. На полуфинал българският ас бе още по-категоричен срещу световния №3 Милош Раонич, канадец по паспорт и черногорец по произход. В спора за отличието на „Пат Рафтър Арина“ Григор се наложи с 6:2, 2:6, 6:3 срещу японеца Кей Нишикори, №5 в ранглистата.

Интересното е, че титлата на Григор идва почти три години след последния му турнирен успех – от „Куинс“ през 2014 г. Именно 2014 е най-успешната година за българския тенисист, що се отнася до купите. Тогава освен на тревните кортове в западния лондонски квартал, Гришо триумфира в Акапулко и в Букурещ. През 2013 г. пък печели първата си титла – от турнира в Стокхолм.

В кариерата си до момента Григор има общо 10 изиграни финала, като претърпява и пет загуби – в Бризбейн през 2013 г., в Стокхолм през 2014 г. и в Сидни, Истанбул и Пекин през миналата година.

С последния си успех 25-годишният български тенисист се изкачва в световната ранглиста и вече е №15. И продължава да е можещ, успяващ и богат българин. Богат благодарение на уменията си с тенис ракета в ръка. Според данни на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) Григор е заработил $ 7 554 576. Милиони, но изкарани с много труд, тренировки, жертви, лишения и търпение. Да, търпение, за да не обръща внимание на определени хора в родината си, които му търсят кусури. Защо бил с тази или с онази, защо говорел еди-как си на български език и защо не играел винаги за Купа „Дейвис“…

Никой не е перфектен, може би и Гришо не е (но на корта техниката му определено клони към перфекционизма). Но с това, което показва по световните кортове, доставя истинска наслада на всички в България и хората го гледат, независимо дали трябва да стават през нощта или да бързат да се приберат от работа. Със сигурност Григор Димитров е една от причините за България да се говори за хубаво. Той вече се превърна в марка, която има своите почитатели, както у нас, така и по света.

Така че трябва да уважаваме и подкрепяме Григор, когато побеждава, но и когато има трудни моменти. Да му се радваме, дори да отпадне в първи кръг. Защото той отдавна се е превърнал в пример за подражание и пример за много малки тенисисти, които се записват да тренират този спорт в опитите си поне малко да приличат на своя любимец. А това е най-ценният ефект от марката „Григор Димитров“. И на нас, зрителите, не ни остава друго, освен да му се насладим и на живо след около месец в най-голямата спортна зала в София.

от

публикувано на: 09/01/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: