Годината на Мирела

28/12/2016
Мирела Демирева със среброто от Рио.
Мирела Демирева със среброто от Рио.

Изминава календарната 2016-а година, през която спортът намери своята кулминация в Олимпийските игри в Рио. Тепърва ще се правят анализи успешни ли бяха последните 365 дни за българския спорт или не, но със сигурност акцентите у нас са ясни.

Няма как да не започнем с Мирела Демирева, която спечели сребърен медал в скока на височина в Рио и напълно заслужено бе определена за спортист №1 на България. С личен рекорд от 1,97 м 27-годишната атлетка се пребори за сребърния медал от олимпийския турнир, а през годината се поздрави и с още едно сребро – от Европейското първенство в Амстердам, когато скочи 1,96 см.

Олимпийските игри в Рио донесоха още позитивни емоции за българския спорт, като „златните момичета“ от ансамбъла по художествена гимнастика спечелиха бронз, което бе върха в кариерата на Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Любомира Казанова и Християна Тодорова, водени от треньорката си Ина Ананиева.

И тъй като Рио’16 бе крайната спирка за този национален ансамбъл, отборът ни по художествена гимнастика се раздели с публиката със запомнящ се бенефис, изпълнил трибуните на столичната „Арена Армеец“. В шоуто красивите съчетания на гимнастичките умело бяха комбинирани с истински микс от неповторими светлинни ефекти и специално подбрани музикални мотиви. Да изгледа изявите си на живо бе и Цветелина Стоянова – момичето, което оцеля след зверско падане от шести етаж.

Билетите за представлението на "златните момичета" бяха изкупени буквално като топъл хляб.
Билетите за представлението на „златните момичета“ бяха изкупени буквално като топъл хляб.

За да завършим олимпийските изяви на българските спортисти, трябва да отбележим и бронза, който спечели Елица Янкова в борбата свободен стил в категория до 48 кг. 22-годишната варненка започна похода си към бронза с 10:0 срещу представителката на Камерун Ребека Муамбо. На осминафинал среща Милана Дадашева от Русия, която е надиграна с 9:6 от българското момиче. На четвъртфинал Елица печели оспорван мач с 3:2 срещу Каролина Кастийо от Колумбия. Мария Стадник от Азербайджан се оказва непреодолимо препятствие на полуфинала (0:6), но в мача за третото място Ели печели със 7:6 срещу аржентинката Патрисия Бермудес и се окичва с бронза.

В Рио не успя да се представи по най-добрия начин най-успешният български тенисист Григор Димитров, което даде доста поводи за реакции и коментари, но и тенисът имаше какво да желае от нивото на олимпийския турнир в тази дисциплина. Григор Димитров обаче изпраща една успешна година, като завърши на 17-о място в световната ранглиста, а най-хубавата новина за всички българи бе потвърждението му, че ще участва на силния турнир от АТП тура в София през февруари 2017-а година в „Арена Армеец“.

Феновете на тениса у нас ще могат да наблюдават Гришо на живо в "Арена Армеец" през февруари.
Феновете на тениса у нас ще могат да наблюдават Гришо на живо в „Арена Армеец“ през февруари.

Изключителен успех пожънаха българските състезателки по бокс, които се представиха повече от отлично на домакинското европейско първенство, провело се в реновираната зала „София“ в Борисовата градина. Станимира Петрова, Севда Асенова и Деница Елисеева записаха златен хет-трик от титли в различните категории и се реваншираха за липсата на успехи на ринга в Рио.

Станимира Петрова - красивото лице на българския женски бокс.
Станимира Петрова – красивото лице на българския женски бокс.

Радостни новини за България имаше и от атрактивната зимна дисциплина сноуборд слалом, в която Радослав Янков спечели Световната купа на Международната федерация по зимни спортове (ФИС).

Къде остава Цар Футбол?

През 2016-а година се изигра първото европейско първенство с 24 отбора, но и това увеличение на участниците не бе достатъчно, за да се класира българският национален отбор за турнира във Франция.

В българския футбол всичко хубаво и през тази година дойде от „Лудогорец“ (Разград), който влезе за втори път в своята история в груповата фаза на най-престижния европейски турнир – Шампионската лига. Там си уреди срещи с грандове като английския „Арсенал“, френския „Пари Сен-Жермен“ и швейцарския „Базел“, като завърши на трето място в крайното подреждане в групата и напролет ще мери сили в Лига Европа, където за съперник ще има датския „Копенхаген“.

Джонатан Кафу ще бъде запомнен от феновете на "Звезда" с брилянтните голове, които им наниза.
Джонатан Кафу – новата перла в селекцията на „Лудогорец“.

През 2016-а година ни напусна един от героите от лудото американско лято през 94-та – Трифон Иванов, като легендарният бранител не успя да дочака юбилейния мач в чест на 50-годишнината на Христо Стоичков. Двубой, препълнил стадион „Васил Левски“, въпреки проливния дъжд, който се изсипа в онази майска вечер.

През месец май се проведе още един бенефис, като с бляскаво шоу в „Арена Армеец“ дългогодишният капитан на волейболните национали Владимир Николов сложи точка на кариерата си, за да се отдаде на такава като ръководител.

Спортните емоции през изминаващата 2016-а определено не липсваха, а какво ни очаква през новата 2017-а, предстои да разберем. Важното е, че дори в трудни години България продължава да има и да се радва на своите шампиони.

от

публикувано на: 28/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: