По-различните коледни песни

22/12/2018

maxresdefault

Share

×

Че канадците Lost Fingers са различни, го оценихме още с появяването им. Още с името – препратка към липсващите пръсти на китариста Джанго Райнхард (Ренар за останалите). И най-вече с хумора, позволяващ им да направят кавъри-гавъри (и то само в един албум) на Pump up the Jam, Voyage voyage, Qu’est-ce qu’on attend pour etre heureux и програмираното преди две години по същото време на майтапчийската La cuisiniere („колко е гот преди новогодишната трапеза да треснем две бири с готвачката“).

slideshow-cc

Коледната тема, преексплоатирана и преполирана, е от най-досадните както за слушане, така и за писане. Но не и в конкретния случай. Колкото са известните, два пъти повече са редките песни. И по произход, и по настроение, далеч от захаросаните версии на White Christmas, особено във видеото към парчето, което не се знае дали не ни отнася в някоя пясъчнобяла пустиня – все пак името на албума е „Коледен керван“. This Christmas е също до болка втръснало – слава Богу, от мелодийката му като за китайска елхичка и текстчето за предпуберки е останало съвсем малко – за сметка на щедрия откъм джипси-китара/кларинет аранжимент.

Две думи и за гостите – от приятеля Бирели Лагрен – един от истинските новатори след Джанго, макар и негов сънародник, през тимплето на канареца Херман Лопес до отличната работа на продуцента Джон Йоргенсън (Елтън Джон, Павароти…). Парчетата пътуват – хавайската коледна Mele Kalikimaka загърбва завинаги зализаността на Бинг Кросби още с интрото на тимпле вместо укулеле, последвано от стийл дръмс, преливащи в лековатото гласче на Валери Амио. Но най-показателна е Aud Lang Syne – поемата на Робърт Бърнс върху традиционната шотландска мелодийка, станала един от символите на новогодишната нощ. Lost Fingers добавят хорчета, които могат да се объркат с красноармейски, като за уравновесяване акцентират на унгарските цигански ритми.

арт: Martin Tremblay
Aрт: Martin Tremblay.

Купонът тече отвсякъде, ледовете наистина се пропукват и пиянството е гарантирано, а дали ще е гарнирано с главобол, си решавате с другата музика покрай тях. Погледът зад кулисите наистина си струва:

В края на миналата година и по средата на ноември 2018 рецидивираха и колкото и да ми се щеше да намеря предишната им свежест, резултатите не са от най-очарователните.

от

публикувано на: 22/12/2018

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: