Мачът на годината

22/11/2016
Ще бъде ли Кафу отново герой за Лудогорец?
Ще бъде ли Кафу отново герой за Лудогорец?

Всичко започна в Базел и като че ли всичко ще се реши с „Базел“. Стартът на второто участие за българския „Лудогорец“ (Разград) в групите на най-авторитетния и комерсиален футболен турнир – Шампионската лига, бе именно в швейцарския град. На 13-и септември „Орлите“ бяха близо до успеха след гол-шедьовър на Джонатан Кафу, но една нелепа грешка на вратаря Владо Стоянов позволи на Ренато Щефен да изравни в 80-та мин и да фиксира равенството 1:1.

След това за „Лудогорец“ дойдоха мачовете срещу френския гранд „Пари Сен-Жермен“ и английския „Арсенал“, отбори от друга планета. Играчите на треньора Георги Дерменджиев имаха своите шансове, но не взеха нищо, а в Лондон допуснаха и най-тежкото си поражение – с 0:6. Но тези двубои бяха бонус, от тях никой не е имал претенции, че „Лудогорец“ трябва да извлече някакви активи на всяка цена.

Мачът, от който българският шампион трябва да се опита да извлече максималното, е този срещу „Базел“ в София на 23-и ноември от 21:45 ч. Швейцарците са съперник, с който „зелените“ от Разград могат да се надиграват. Това e срещата, която ще предопредели европейската визия на клуба на Кирил Домусчиев през този сезон. Дали лудогорци ще продължат с изявите си в евротурнирите и през пролетта, или ще отпаднат безславно от Лигата на богатите. За момента, „Лудогорец“ и „Базел“ нямат победа от 4 мача и имат само по една точка. Швейцарците обаче са на трето място в класирането на група „А“ заради по-добрата си голова разлика (2:8 срещу 4:13). А именно третата позиция осигурява продължаване във втория по сила евротурнир – Лига Европа.

Разбира се, двата отбора ще имат по още един мач след този в София. „Лудогорец“ ще гостува в Париж на ПСЖ, а „Базел“ ще приеме „Арсенал“ на 6-и декември.

Битката за третото място обаче ще се реши до голяма степен от директния мач в София, като за „Лудогорец“ най-добрият вариант е победата, защото при ново равенство и съответно равни точки, впоследствие факторът „голова разлика“ няма да е в полза на българския отбор. При загуба пък всичко (или почти) ще приключи и гостуването в Париж ще бъде просто една екскурзия и нищо повече.

Мачът срещу „Базел“ ще покаже и доколко българските фенове са склонни да подкрепят българския представител в европейския елит. Доколко ще превъзмогнат егото си и ще отделят два часа в студената ноемврийска вечер, за да се опитат да помогнат на разградските „орли“. Защото едно е да се играе пред полупразни трибуни, а съвсем различно – пред пълни. В първата ситуация атмосферата е дори тягостна, а втората… дава криле.

Едно е сигурно, за „Лудогорец“ двубоят срещу „Базел“ е мачът на годината. Мач, в който ще се види докъде стигат амбициите им за развитие на европейската сцена. На българската видяхме, че на футболистите на Георги Дерменджиев им е тясно. И за да не останат само с изявите си по БГ терените до края на сезон 2016/17, то трябва да спечелят мача с „Базел“. Каквото и да им коства това.

Успех!

от

публикувано на: 22/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: