Едно Лале расте в центъра на София

05/10/2016

Посещавал съм много пъти мястото, наречено „Лале“ – едно специално място, където да откриеш подарък за приятел или за себе си. Алтернативно изкуство, но съвсем разбираемо, категорично хваща окото, когато се разхождаш около Малките пет кьошета. Там ще те посрещне Албена Павлова с усмивка и желание да ти помогне в малкия и цветен лабиринт. Този път Бинар намира нея и ѝ задава въпроси за „Лале“ – нещо като галерия, нещо като магазинче, нещо като нищо друго на света.

Как се появи семето на „Лале“ и как го поливаш(е) ти? И защо точно „Лале“?
Семето „Лале“ се появи след една дълга мечта да имам подобно местенце. Мислех, живях, развиваше се и растеше в мен. И накрая цъфна. „Лале“ е пъстро, просто по форма, създава радост, дори и когато получиш само едно лале, камо ли букет. Защо „Лале“? Чудех се (разбира се, не е лесно да избереш най-подходящото и запомнящо се име), исках да е кратко и ясно, размишлявах, гледах всичко, което ме заобикаля, и забелязах как в дома ми има всякакви разновидности на лалета и ето така се появи едно „Лале“! (смее се)

Колко време тази градина се превръщаше в това, което е?
Тази градина я поливам вече 5-а година доста упорито. Луковичните цветя обичат повече вода! Както знаем, всяко начало е трудно, но когато си припомням своето начало, се усмихвам и ми става едно мило – няма по-хубаво от това.

Как се случва подборът на авторите, чиито произведения показвате и продавате в „Лале“?
Стремя се да правя подбор, който да е по мой вкус и разбирания за красота! Което понякога е сложно. Вкусове всякакви… Интересувам се от новите тенденции в изкуството (бижута, порцеланови чаши, пана и др.) и така се намираме взаимно. Много често авторите сами намират „Лале“.

1LLL

Дали малките галерии и магазинчета, свързани с изкуство, печелят спрямо големите?
Печалбата е субективна спрямо разбиранията на хората. Аз не бих се сравнявала с „големите“ магазини/галерии, радвам се, че има повече подобни местенца на моето, всяко със своя чар и характер.

Клиентите и посетителите превръщат ли се в приятели на „Лале“?
Оооо! За клиентите на „Лале“ мога да говоря много! (смее се)  За всеки един знам по нещо (лично, работа, семейство, приятели). Много е забавно как виждаш поредния клиент, за когото знаеш толкова много, и как един подарък може да ви направи толкова близки! С гордост казвам: „Да – „Лале“ има много приятели“!

Последно: кажи ми няколко имена, които се превърнаха в такива покрай „Лале“, моля. Чория и кои други?
Не мога да кажа имена, всеки се е развил по свой начин и не мога да заявя: „Да, „Лале“ го направи автор!“ – той сам се е превърнал в такъв.

от

публикувано на: 05/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: