Желязната лейди на волейбола

22/08/2016

Lang_Ping_2016

Ланг Пинг, определена за една от най-добрите волейболистки на ХХ век и член на залата на славата в Масачузетс, САЩ, изведе женския национален тим на страната си до финал на Олимпийските игри в Рио. Това стана след трудна, но сладка победа с 3:1 гейма в полуфинала срещу Холандия.

Родената на 10-и декември 1960 г. в Тянджин Пинг постига това за втори път в треньорската си кариера, след като успява да изведе родината си до сребърните медали от Игрите в Атланта през 1996-а. В спорта съдбата често обича да си прави шеги и по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Ланг Пинг е начело на тима на САЩ, който достига до сребърните медали, а един от победените отбори е Китай. Двубоят САЩ – Китай тогава регистрира тв рейтинг от 250 милиона зрители само в азиатската страна, а тогавашните президенти на двете държави – Джордж Буш и Ху Джинтао, очакват срещата с нетърпение.

Ланг Пинг, която е известна като Желязната лейди на волейбола и е популярна с прякора си „Железния чук“, има и златен олимпийски медал, но като състезател – от Игрите в Лос Анджелис през 1984 г., които Китай, за разлика от съветския блок, не бойкотира.

Историята на една от най-успешните волейболистки и треньорки за всички времена е доста интересна, като тя все още има китайско гражданство, въпреки че повече от 15 години живее в САЩ. Заедно със своя съпруг Фан Бай, който е бивш национален състезател по хандбал, се премества да учи за волейболен треньор в университета в Ню Мексико в Америка. От връзката си с Фан Бай, когото наричат просто Франк, Ланг Пинг има дъщеря – Лидия Бай, която играе волейбол за колежанския отбор на университета в Станфорд, а през юни 2014 г. се дипломира и започва да работи като финансов анализатор към Американската инвестиционна банка – „Джеферис Груп“. В момента Ланг Пинг е женена за Ванг Юченг, професор в Китайската академия по социология.

След като достига до сребърните медали от Атланта’96 начело на женския тим на Китай, Ланг Пинг напуска поста селекционер по здравословни причини. Година по-късно започва работа в италианското първенство, в което извежда тима от Модена до титлата на страната.

През 2005 г. става селекционер на женския национален отбор на САЩ и в родината си извежда тима до сребърните медали от Пекин’08. От 2013 г. застава отновo начело на Китай, като достига до финал по време на Световното в Италия (загубен от САЩ), където е единствената жена-треньор от всичките 24 участници.

През миналата година печели Световната купа в Япония, с което осигури класиране на Китай за Игрите в Рио, а на 21 август (българско време) беше третият й олимпийски финал (един като състезател и два като селекционер). Въпросът е дали първо злато като треньор или ново сребро като селекционер? При всички положения Ланг Пинг пише нова глава в славната си кариера. За радост на цял един китайски народ. Което не е малко…

от

публикувано на: 22/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: