Колко измерения има музиката?

18/08/2016
Rip, mix, burn. And now - print in 3D
Rip, mix, burn. And now – print in 3D.

За потребителите музиката и дигиталните технологии обикновено имат като общ знаменател, ако не и като байрак едно име: горестоящият Стив Джобс. Е, като човек от БНР няма как да не кажа и нещо pro domo: много преди 2005-а, когато плейлистите в айпадите на известни личности са подлагани на дисекция в американски водещи медии (Елизабет Бумилър в „Ню Йорк Таймс“ например), Юлиана Алексиева правеше „Моята музика“ в „Христо Ботев“, а заради моето представяне по „Хоризонт“ (с транскрипция в тогавашния седмичник „Телевизия и радио“) на музикалния вкус на испанския по него време (1992) поданик Сакскуборггота и благодарственото му писмо, екипът бе разпарчетосан, предаването – съживено за кратко десетина години по-късно в РФИ-София, а аз самият започнах Джаз+ в същата програма „Христо Ботев“ (благодарности към същата Юлияна и Петър Колев, директор на програмата) и малко по-късно „Разкажи се„. Та след това авторско въведение, ето и какво са направили духовните ученици на Джобс благодарение на приложенията за 3D печатащите устройства. Топ 10 според Виктор, фен на 3D, автор в сайта 3dnatives и студент в Бизнес-университета в Тулуза, Франция:

10. Искате да пожелаете честит рожден ден на някого? Имате ли 3D принтер или познат с такъв (може и да е рожденикът!)? Принтнете и му сглобете една музикална кутийка от 3 части с „Хепи бъртдей“:

(Ако е франкофон, може и Frère Jacques)

9. Падате си по археологията? След колаборацията на д-р Патрик МакГавърн с крафт-визионера Сам Каладжоне, възпроизвел вкуса на бири от преди 9000 години, търсите нещо по-така? И не ви е все едно, дали новите ви старини са от итонг или от 3D? Чуйте как може би са звучали келтски рогове, открити и „препечатани“ от студента в австралийския национален университет Били О‘Фоглу:

8. Винил. Най-динамично развиващият се материален носител на музика. Ако случайно не знаете, че от няколко години и в София може да си трансферирате любимите МР3 (на 320 все пак!) на черна „тава“, в сайта на Аманда Гасеи имате опция за бяла, (деком)пресирана на 3D. Качеството на звука в клиповете от сайта й се надявам да не е оригиналното, иначе пази се!

7. Фасцинирани сте от звука на кометата Чури? За да сбъднат мечтите на Жан-Мишел Жар и неговите „Магнитни песни“, учените забързват 10000 пъти оригиналните звуци от сондата Philae. Ако завиждате на Боби Макферин, че превръща тялото си в музикален инструмент, полският диджей Пьотр Бейнар може директно да смеси бийтовете на сърцето ви чрез оптечатана на 3D принтер гривна:

6. Концертите на Пат Матини с оркестриона ви впечатляват, но нямате достатъчно празни бутилки за органа? 3D принтерите правят възможен лайв с основните инструменти (клавишни, ударни, китари), произведени в университета в Малмьо, благодарение на идеята на Олаф Дигел:

5. Като малки може би са ви долепвали рапан до ухото, за да чувате морето и през зимата. 18 часа търпение и от сайта Акемаке си спретвате цели 2 тонколони Спирула. Ще имате не само морето. Лично аз нямах търпение да им изгледам 3 минутната презентация, при това за половин спирала:

4. Клепоушковци, не унивайте. Вече не е нужно допълнително да си причинявате слушалки не по мярка. Отливката на мястото, където ще си пъхате звука е грижа на приложението на нюйоркчаните от стартъпа „Нормал“. Особено ако изборът на цвят няма да ви затрудни повече от сумата от 199 $.

3. Саксофонистите знаят защо мундщуците имат значение. Ако пластмасовите саксофони се появяват след края на Втората световна (металите тогава тепърва са се рециклирали) – самият Чарли Паркър нееднократно е свирил на бял пластмасов „Крафтън“, сега вече същият Олаф от т. 6 ги принтира на 3D. A франсетата от Syos правят комплект от 5 индивидуализирани 3D мундщуци. Цената му е от 150 (за тенор) до 280 евро (за алт). Тома де Пуркери (една от младите френски джаз-надежди) е част от „посланиците“ им:

2. Страдивариус е легенда, която трудно може да се прекопира на 3D. Френският 3Dvarius, финансиран с кикстартър, претендира че възпроизвежда поне част от характеристиките му. Показателен е концертът в Оранж на дуо Stradivarius vs 3Dvarius.

1. Наричат архитектурата „застинала музика“. Тези скулптури всъщност са 3D принтирани песни:

 

от

публикувано на: 18/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: