3D усещане за ръка

31/08/2015

Limbitless Solutions принтира щастие в 3D качество. Доброволците смятат, че нито едно семейство не трябва да плаща, за да може детето им да се сдобие с нова ръка. Друга мисия на НПО са децата на бежанците.

Триизмерното отпечатване е познато от края на 80-те. Днес пазарът на 3D принтирането става все по-конкурентен и вече не е толкова скъп. Технологията има приложение от тук до Космоса. Представете си как принтиран бъбрек, друг орган или тъкани биха скъсили опашките на чакащите за трансплантация. Подобни изследвания са в процес на тестване върху прасета. Директорът на Института за регенеративна медицина при университета Уейк Форест Антъни Атала още през 2011 демонстрира експеримента си – модел на 3D бъбрек.

Глезотии в 3D формат

Бруклинската Continuum изработва първите триизмерни бикини N12. Наименованието идва от едноименния найлонов полимер. Компанията Mink  пък създава 3D грим. Желаният цвят е готов за секунди.

На прицел високо и ниЗко

НАСА, която изпрати отпечатана пица в Космоса, пусна и първия 3D модел – телескопа James Webb. Докато миналата година в Япония арестуваха 28-годишния Yoshitomo Imura, обвинен за първи път в историята в притежание на прототипи на оръжие – пет пластмасови пистолета, два от които могат да стрелят.

Не пази боже сляпо да прогледа

Националният испански музей Prado откри изложба с 3D копия на някои от най-известните си произведения. Идеята идва след традиционна лотария, в която се наемат над 20 хиляди слепи и други хора с увреждания за продавачи на лотарийни билети. Те съветват музея как да изхвърли табелката „Моля, не докосвайте експонатите!“

Аз ходя без крака

Световни организации и компании все по-често използват триизмерния печат за изработването на персонализирани крайници. Пример е Biomechatronics. Нейният ръководител Хю Хер /Hugh Herr/ губи двата си крака при катерене. Вдъхновен от развитието на технологията и взаимодействието й с другите науки, той създава бионични крайници първоначално за себе си. С тях успява да се покатери на места, на които по-рано естествените му крака не са стъпвали.

Протеза по интернет?  

Тази година световната мрежа за 3D ръка е-NABLE организира конференция най-общо за развитието на биониката. В онлайн формуляр деца с недъзи могат да се регистрират за изработването на новата генерация протези.

 

 

от

публикувано на: 31/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: